ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Закон про реструктуризацію боргів теплокомуненерго направлений на підпис президенту

Закон про реструктуризацію боргів теплокомуненерго направлений на підпис президенту

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу»
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».
 
Закон направлений на підпис Президенту України, про це повідомляє сайт парламенту.
 
У пояснювальній записці до закону говориться, що документ має допомогти реструктуризувати борги теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.
 
Таклж, закон має врегулювати ситуацію із заборгованістю на ринку природного газу, що виникла внаслідок різкого підвищення тарифів. У законі йдеться не про безпосередню реструктуризацію, а лише про верифікацію боргів
 
Законом передбачено:
  • перенесення розрахункової дати з 1 липня 2016 року на 1 червня 2021 року;
  • встановлення однакових умов для врегулювання пені/штрафних санкцій підприємствам теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства;
  • удосконалення механізму забезпечення виконання зобов’язань надавачів послуг усіх форм власності за договорами реструктуризації заборгованості із залученням органів місцевого самоврядування;
  • уточнення процедури реструктуризації боргів суб’єктів господарювання, які розташовані на території Донецької та Луганської областей на період проведення Операції об’єднаних сил.
Згодом для перевірених державою сум, які підлягають компенсації, під контролем Міністерства фінансів будуть визначені джерела погашення.
 
Вже у вересні у Верховній Раді буде зареєстрований другий законопроєкт, що міститиме зміни до держбюджету.
 
За оцінками НАК "Нафтогаз Україна" ці борги можуть сягати 120 млрд гривень.
 
Питання реструктуризації боргів перед НАК "Нафтогаз України" має бути врегульоване до 15 жовтня. Це є обов'язковою умовою для укладення нових договорів про поставку газу на опалювальний сезон, Про це йдеться в розпорядженні Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 586-р.
 

Для того, щоб можна було реалізувати на практиці трирічний контракт, який НАК "Нафтогаз України" запропонував підприємствам теплокомуненерго, до початку опалювального сезону уряду потрібно знайти рішення на проблемні питання, що тягне за собою цей контракт. Зокрема, необхідно прийняти рішення, яким чином погасити наявні борги тепловиків, і яким чином забезпечити платоспроможність теплокомуненерго для того, щоб такий трирічний контракт почав працювати. 

 
Коментарі (0)