ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗаконопроект про 100% комерційного обліку комунальних послуг рекомендовано до прийняття

Законопроект про 100% комерційного обліку комунальних послуг рекомендовано до прийняття

Законопроект щодо запровадження в Україні 100% комерційного обліку комунальних послуг направлено на розгляд Парламенту у другому читанні.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

Вчора, 15 березня, на засіданні Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалено та вирішено рекомендувати Парламенту прийняти у другому читанні законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг», розроблений спільно з Держенергоефективності.
 
Проект Закону України має на меті запровадити в Україні 100% комерційний та розподільний приладний облік споживання води та теплової енергії в житлово-комунальному господарстві.
 
"Встановлення приладів обліку дозволить громадянам платити лише за спожите, а не за нормами, які зазвичай завищені. Тож, позитивним наслідком запровадження законопроекту стане суттєве зменшення розміру плати за послуги з водо- та теплопостачання", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що запровадження комерційного обліку стимулюватиме енергоощадну поведінку споживачів і мотивуватиме їх впроваджувати заходи з енергоефективності.
 
Очікується, що 100% приладний облік дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%.
 
Загалом законопроект визначає особливості запровадження комерційного обліку, механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку, механізм розподілу обсягів комунальних послуг між споживачами у багатоквартирних будинках, умови проведення постійного моніторингу оснащеності приладами обліку, а також передбачає чітку відповідальність за недотримання вимог цього Закону. 
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
16 Березня 2017 p. 21:59
Вимірювання кількості проданого товару - це , в першу чергу, турбота продавця, а не покупця. Комунальна послуга - це той же товар, але вимірювання його кількості чомусь покладається на покупця: споживач повинен за свій рахунок придбати та встановити прилади обліку спожитої води і далі за свій рахунок їх обслуговувати. А якщо не придбає, то вдобавок до плати за компослугу, заплатить за усі витоки і стоки, несанкціоновані відбори і т. п.
Коля Пухов
16 Березня 2017 p. 22:35
Від кожної багатоповерхівки або хрущівки виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. Самі двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. -----------------------------------------------------------------------------------------------------А потім за цю вилиту на вулицю воду платять споживачі, квартири яких не обладнані лічильниками води.