ГоловнаПублікаціїТранспортЗалізничні квитки стали розкішшю - опитування

Залізничні квитки стали розкішшю - опитування

«Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у читачів, чи довелось їм стикнутись із проблемою дефіциту залізничних квитків цього літа.

У літній період закономірно зростає пасажиропотік, особливо, у південному напрямку. Однак цьогоріч ситуація виявилась нетиповою. За червень до Криму «Укрзалізниця» продала 825,5 тис. квитків, що майже на 50 тис. більше, ніж минулоріч. І це при тому, що за прогнозами відомства, пік перевезень у південному напрямку очікується у першій, та у останній декадах серпня, коли відпочивальники повертатимуться додому.

Слід зазначити, що проблема гострої нестачі квитків підіймалась на двох останніх засіданнях уряду. Вирішити це питання Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністру інфраструктури Володимиру Козаку. Разом з тим, у Кабміні зазначають, що дефіцит квитків зумовлений і об’єктивними причинами, серед яких головною є нестача пасажирських вагонів. За статистикою, чотири п’ятих вагонів експлуатуються понад 30 років. Нагадаємо, оновлення рухомого складу є чи ненайактуальнішим питанням для вітчизняного залізничного транспорту.

Проблему з нестачею квитків намагаються врегулювати і у самій «Укрзалізниці». Незважаючи на те що з початку літа до Криму ходять 75 додаткових поїздів, днями у відомстві були змушені призначити, ще три додаткових рейси. Не допомагають кримському напрямку й поїзди Hyundai, які за задумом мали задовільнити попит пасажирів. Так, за словами заступника начальника «Укрзалізниці» Івана Терпяка, близько 60-70% квитків на пікові дні пасажирських перевезень викуповуються у перші години відкриття їх продажу.

З огляду на ситуацію, що склалася, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у читачів, чи довелось їм особисто стикнутись із проблемою нестачі залізничних квитків цього літа.

За результатами опитування, більше половини респондентів – 51% – зазначили, що квитки практично неможливо придбати. Ще 8% громадян додають, що брак квитків відчувається лише у південному напрямку. Для того, щоб уникнути таких проблем 13% опитаних бронювали квитки завчасно. Ще 10% респондентів, у зв’язку із цим, були змушені обирати інший вид транспорту. Не користуюся залізничним транспортом, а отже і не стикаються з подібними проблемами 13% українців. Насамкінець, лише 6% респондентів переконані, що ситуація навколо дефіциту квитків є надуманною.

Примітно, що результати опитування на офіційній сторінці «України Комунальної» у соцмережі Facebook практично не змінились. Більшість респондентів – 72% – також зазначають, про проблему дефіциту квитків у залізничних касах. Ще 12% читачів були змушені бронювати квитки завчасно. Далі відсоток опитаних розділився порівну. Зокрема, 4% додають, що брак квитків спостерігається лише у кримському напрямку. Ще 4% громадян у зв’язку із відсутністю квитків обирали інший вид транспорту. Не користуються залізничним транспортом також 4% опитаних. Ще 4% респондентів переконані у тому, що дана проблема є надуманою.

Нагадаємо, проблеми із нестачею залізничних квитків спостерігались і у період травневих ствят. Однак тоді, вони не набули такого машстабного характеру. Зокрема, результати опитування «України Комунальної» засвідчили, що 42% громадян, напротивагу залізничному транспорту, обирали для подорожей власний автомобіль. Разом з тим, через брак квитків, не вдалося виїхати у запланований день 17% опитаних.

 
Коментарі (0)