ГоловнаНовини ЖКГТранспортЗаміна рухомого складу змусить львів'ян ходити пішки

Заміна рухомого складу змусить львів'ян ходити пішки

До кінця року у Львові планують збільшити кількість рухомого складу громадського транспорту та залучити до обслуговування міських маршрутів великі низькопідлогові автобуси.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Ескплуатація великих автобусів особливо необхідна на маршрутах громадського транспорту, які пролягають через вулиці, де є велика інтенсивність пасажирського потоку, зокрема, у пікові періоди. Для визначення оптимальної кількості такого рухомого складу необхідно робити реальний неперервний моніторинг за зміною пасажиропотоків. Треба ставити у пріоритет не лише збільшення кількості, а й покращення якості обслуговування громадським транспортом. Нові великі автобуси – це, безперечно, комфорт і висока перевізна здатність. Важливість їхнього використання для роботи міської транспортної мережі на практиці доведена у всіх розвинутих країнах», – зазначає Юрій Ройко, заступник завідувача кафедри транспортних технологій НУ «Львівська Політехніка».

Втім, як стверджує експерт, зараз заміна функціонуючого рухомого складу «поважного» терміну експлуатації на нові одиниці, за існуючого тарифу та кількості пільгових категорій громадян, - нелегкий процес.

«Питання економічної вигоди для перевізників від експлуатації великих автобусів є великою проблемою, яка залишатиметься гострою до того часу, поки гроші збиратимуть водії. Необхідно якнайскоріше повернутися до введення системи електронного квитка, яка дасть можливість побачити і реальну виручку перевізників, і дозволить моніторити пасажирський потік, збільшить безпеку руху. Та й усі учасники процесу перевезень зможуть реально встановити його ринкову вартість», – додає Юрій Ройко.

Перевізники зазначають, що економічна вигода від використання великогабаритних автобусів залежить від тарифу та кількості категорій пільговиків.

«Новий автобус ЛАЗ коштує 1,6 млн грн. Вартість вживаного автобуса з Європи, якому, наприклад, 10 років, відповідно дешевша – близько 30 тис. євро, але необхідно враховувати приблизно таку ж суму, яку треба сплатити за розмитнення, і витрати на те, щоб поставити автобус на облік. Існуючий тариф 2 грн розрахований на вартість 1 л пального, яка становить 6,20 грн. Зараз ціна – 10 грн за 1л. Щоб експлуатація великих автобусів окуповувалась, необхідно вирішувати питання з пільговиками та змінювати тариф», – зазначив Микола Шкурган, директор ТзОВ «Міра і К».

Нагадаємо, зараз великі автобуси курсують на 13 маршрутах: №1А-6А, №10, №16, №18, №24, №46, №47А, №54.

 
Коментарі (0)