ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗелений тариф пропонують знизити на 10-17% і посилити відповідальність виробників

Зелений тариф пропонують знизити на 10-17% і посилити відповідальність виробників

Відповідний законопроект в найближчі дні буде зареєстрований у Верховній Раді

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища запропонувало учасникам ринку відновлюваної енергії добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу на умовах його зниження на 17% для діючих сонячних електростанцій станцій (СЕС) і на 10% - для вітроелектростанцій (ВЕС) з продовженням терміну виплат тарифу на п'ять років .

Про це заступник голови Мінекоенерго з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик заявив в ході X Міжнародного інвестиційного форуму з відновлюваної енергетики.

За словами чиновника, відповідний законопроект в найближчі дні буде зареєстрований у Верховній Раді.

Чижик уточнив, що для проектів, які плануються до реалізації в рамках підписаних pre-PPA (договорів купівлі-продажу електроенергії за чинним "зеленим" тарифом для майбутніх об'єктів), пропонується реструктуризація у вигляді 15% знижки "зеленого" тарифу для СЕС і 10% зниження для ВЕС.

"Ми очікуємо, що це, по-перше, призведе до збалансування дефіциту" Гарантованого покупця ", а по-друге - зробить тарифи ближче до ринкових цін. Хочу підкреслити, що ці пропозиції, можливо - з невеликими відхиленнями, були підтримані більшістю профільних асоціацій відновлюваної енергетики ", - прокоментував заступник міністра, нагадавши, що в даний час дефіцит" Гарантованого покупця "становить 400 млн грн, а в 2020 році може становити 16 млрд грн.

Інвестори в СЕС, які підписали pre-PPA і ще не ввели свої об'єкти в експлуатацію, при бажанні отримувати діючий тариф повинні закінчити свої проекти до 1 квітня 2020 року, інвестори в ВЕС - до кінця наступного року.

"Якщо компанія не ввели в експлуатацію, у неї буде два виходи: або реструктуризація, або аукціон", - уточнив заступник міністра.

Законопроект також передбачає посилення відповідальності виробників електроенергії за небаланси.

"Згідно з чинним законодавством, відповідальність за небаланси приходить поступово, по 10% на рік до 2030 року. Ми пропонуємо для тих об'єктів, які підуть на добровільну реструктуризацію, вводити відповідальність за небаланси по 20% на рік. Для об'єктів, які не підуть на реструктуризацію , відповідальність буде посилюватися швидше ", - зазначив Чижик.

При цьому для станцій, які реструктуризують тариф, 100% відповідальність за небаланси настане в 2025 році, тоді як для об'єктів, що залишилися на діючому "зелений" тариф, - в 2023 році.

Для збалансування дефіциту "Гарантованого покупця" міністерство пропонує також збільшити вартість електричної енергії для побутових споживачів з обсягом споживання понад 500 кВт-год на місяць. Йдеться, зокрема, про скасування для таких побутових споживачів норми, згідно з якою перші 100 кВт-год відпускаються за пільговою ціною на рівні 90 копійок за кВт-год.

"Для розуміння - більше половини всього населення України споживає до 100 кВт-год. ​​Тобто мова йде про осіб, які споживають в п'ять разів більше, ніж середнє споживання. Іншими словами, багаті будуть платити дещо більше", - вважає Чижик.

Крім того, пропонується також скасувати компенсацію за втрати при транспортуванні електроенергії, а також збільшити тарифи оператора системи передачі НЕК "Укренерго".

 
Коментарі (0)