ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЗелений тариф в Україні в рази перевищує ринкову ціну - Вітренко

Зелений тариф в Україні в рази перевищує ринкову ціну - Вітренко

Компенсації інвесторам в електроенергію за "зеленим" тарифом можуть скласти від 10 до 20 млрд доларів. Про це заявив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко
Компенсації інвесторам в електроенергію за "зеленим" тарифом можуть скласти від 10 до 20 млрд доларів. Про це заявив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в ході публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії-2030, повідомляє пресслужба міністерства.
 
"Якщо подивитися на різницю між зеленим тарифом і ринковою ціною, помножити це на навіть консервативні оцінки щодо виробітку електроенергії з ВДЕ, і помножити це на термін дії зеленого тарифу до 2029 року, то розмір компенсацій з державного бюджету з інвесторами в зелену енергетику буде становити від 10 до 20 млрд дол. Для такої країни, яка ще розвивається, 10-20 млрд дол. - це значна сума, яка становить проблему", - наголосив він.
 
За словами Вітренко, наявний механізм отримання компенсацій не працює, через що і виникли борги перед виробниками ВДЕ.
 

"В тарифі "Укренерго" 2/3 компенсується "зеленим", а 1/3 - їхні витрати. Компенсація з тарифу "Укренерго" більша, ніж вартість електроенергії, яку отримує "Енергоатом", який цю електроенергію компенсує. Тобто тільки різниця зеленої енергетики, яку не споживає, фактично, населення, є більшим, ніж вартість електроенергії, яку отримує "Енергоатом", - підкреслив Вітренко. 

 
Коментарі (0)