ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГЗеленський намір призупинити роботу комунальних реєстраторів

Зеленський намір призупинити роботу комунальних реєстраторів

Зеленський вимагає від Мін'юсту призупинення діяльності комунальних реєстраторів, яких звинуватили в незаконній зміні власників майна в реєстрах

Зеленський вимагає від Мін'юсту призупинення діяльності комунальних реєстраторів, яких звинуватили в незаконній зміні власників майна в реєстрах

Президент Володимир Зеленський попросив Міністерство юстиції тимчасово заборонити комунальним реєстраторам здійснювати реєстраційні дії. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави. Таку пропозицію Зеленський озвучив в зв'язку зі звинуваченнями в тому, що саме комунальні реєстратори найчастіше здійснюють незаконну зміну власників майна.

"В Україні, в середньому, два-три рази на день незаконно змінюють власника. Ми можемо оновити склад антирейдерської комісії Мін'юсту. Можемо до моменту наведення порядку відключити всіх реєстраторів, які створюють зараз ризики рейдерства. Вимкніть! ", - зажадав президент.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив, що найближчим часом з'явиться президентський указ, спрямований на боротьбу з рейдерством в сфері держреєстрації.

"Ці реєстратори отримують електронні ключі доступу для рейдерства. Тут винне держава, яке дозволило існування такої реєстраційної форми. І оскільки держава не може гарантувати чесність доступу до цих реєстрів, цю схему треба припиняти ", - пояснив Богдан.

Заступник міністра юстиції Олена Сукманова зі свого боку розповіла, що проблема незаконних дій з боку держреєстраторів не нова, і міністерство регулярно зупиняє роботу недобросовісних реєстраторів в ручному режимі. За даними Мін'юсту, в Україні зареєстровано 277 комунальних підприємств, чиї співробітники мають право проводити реєстраційні дії. І для 169 з них Мін'юст уже скасував акредитацію.

"Якщо щось сталося - ми реагуємо на скарги, блокуємо реєстраторів. На сайті міністерства є відкритий перелік усіх заблокованих реєстраторів", - повідомила Олена Сукманова.

Юристи кажуть, що Мін'юст дійсно зобов'язаний моніторити діяльність держреєстраторів, комунальних в тому числі. І в разі виявлення порушень міністерство може робити найактивніші дії: блокувати або взагалі анулювати доступ реєстратора до Держреєстру прав на нерухоме майно, залучити реєстратора до адміністративної відповідальності і повністю скасувати акредитацію суб'єкта державної реєстрації прав. Але проблема в тому, що міністерство реагує на протиправні дії реєстраторів із запізненням і проводить перевірки вже після того, як порушення вчинено.

"За останні шість місяців до мене звернулося близько 10 осіб, право власності яких було порушено суб'єктами державної реєстрації, в основному, комунальними підприємствами. При цьому після скоєння реєстраційних дій такі суб'єкти припиняли свою діяльність, а клієнт був змушений оскаржувати протиправне рішення спочатку в комісії по розгляду скарг Мін'юсту, а потім і в суді ", - наводить приклад Ксенія Желізняк, адвокат адвокатського об'єднання" Артіус ".

Проблема ускладнюється ще й тим, що якщо після незаконного «переоформлення» права власності нові "власники" зуміють розпорядитися майном на підставі підроблених документів (наприклад, перепродадуть його), то реальні власники вже навряд чи зможуть щось зробити для відновлення своїх порушених прав. Хоча ще в 2016 році один із заступників міністра юстиції запевняв, що майже в 60% випадків майно вдається повернути законним власникам.

На думку правозахисників, щоб виправити ситуацію, Мін'юсту слід ефективніше проводити моніторинг суб'єктів державної реєстрації та максимально швидко розглядати скарги, які надходять від постраждалих осіб. До того ж, немає ніяких гарантій, що в майбутньому зловживання не будуть повторюватися.

"Адже комунальних реєстраторів не ліквідують, а тимчасово призупинять їх діяльність до того моменту, коли законодавство в цій сфері буде вдосконалено", - розповідає Ігор Чудовський, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Чудовський і партнери".

 

 
Коментарі (0)