ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЖителі "хрущовок" у зоні ризику

Жителі "хрущовок" у зоні ризику

Щоб відселити мешканців «хрущовок», було б непогано отримувати не 100%, а 70% згоди власників квартир, вважають у відомстві Генплану Києва.

Наразі в Україні не існує прямого закону, який би регулював відселення жителів «хрущовок» з метою їх зносу та будівництва нового житла, разом з цим, на думку глави комунальної організації «Інституту Генерального плану м. Києва» Сергія Броневицького, якщо 70% мешканців погоджують на відселення, решту можна не питати.

Він зазначив, що у планах розвитку міста Києва немає кардинального розширення його меж, але є збільшення кількості житла за рахунок зносу «хрущовок». Наразі складено перелік першочергових кварталів, що підлягають реконструкції. Разом з цим, на законодавчому рівні є ряд нюансів, які заважають реалізувати ці програми.

«Перший з них - відселення. Інвестор залишається один на один з конкретним мешканцем - з кожним потрібно домовитись. З реконструкціями спрацьовує економічний фактор - інвесторові невигідно займатися відселенням, в той час коли інші території не обтяжені», - сказав Сергій Броневицький.

Є також юридичний момент, так як дуже складно відселити всі 100%. Жителі часто хочуть за свою квартиру дві або навіть чотири в обмін, тому, за словами експерта, повинен бути закон, який врегулює збільшення площ. Якщо виселяють люди будуть вимагати площі помітно більше - то інвестору це невигідно. На сьогодні законів прямої дії на відселення не існує.

«Однак якщо 70% мешканців будинку погоджуються на відселення, то до решти 30% цю процедуру, з моєї точки зору, потрібно буде робити примусово», - резюмував Сергій Броневицький.

Нагадаємо, на думку Радника Голови Верховної Ради Ігоря Лисова, реконструкцією «хрущовок» мають займатися приватні інвестори.

УНН

 
Коментарі (0)