ГоловнаБудівництвоЖитлове будівництво переводять на євростандарти

Житлове будівництво переводять на євростандарти

В Україні будуватимуть житло за євростандартами. Конфедерація будівельників уклала договір із провідною європейською організацією.

Відбулося підписання договору про співпрацю між Європейським Економічним Сенатом (ЄЕС) і Конфедерацією будівельників України (КБУ). Метою підписання договору є залучення іноземних інвестицій в країну і впровадження європейських стандартів ведення бізнесу в будівельній сфері України. Про це пише «Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ».

Зокрема, у рамках договору про співробітництво Конфедерація ставить собі за мету обмін досвідом із Європою у питаннях законодавства та податків. Впровадження європейських інноваційних технологій будівництва та популяризація за кордоном інвестиційної привабливості будівельної сфери в Україні.

Водночас, експерти зазначають, що договір дозволить українським компаніям розширити свої можливості щодо роботи на європейських будівельних ринках (загальний обсяг будівельного сектору становить 550 млрд. дол. США). Також меморандум відкриває доступ українським будівельним компаніям до європейських фінансових ринків (це передбачає доступні кредити під 3-8% річних).
 
Планується, що Європейський Економічний Сенат буде консультувати і знайомити українських будівельників із особливостями європейського ринку житла, а також впроваджувати комплексний підхід до економічного, екологічно чистого та енергозберігаючого будівництва будівель різного призначення, в тому числі із застосуванням технології «пасивного будинку». Енергетична концепція «пасивного будинку» спрямована на зниження витрат енергії в новобудовах у 8-10 разів. Будівництво житлових будинків методом «пасивного будинку» вже досить поширене в Німеччині і має великий успіх у Європі.
 
Також аналітики ЄЕС консультуватимуть уряд і Конфедерацію будівельників України за програмою будівництва орендного житла, в якому багато експертів галузі бачать потенціал вирішення житлового питання в суспільстві, адже в багатьох країнах Європи більшість житла — це орендне житло. 
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, відповідно до прогнозно-індикативних показників у 2013 році в Україні планується побудувати близько 11 млн кв м житла. Для порівняння, у  2009 році прийнято в експлуатацію 6,4 млн кв м житла, в 2010 році –  9,3  млн кв м, в 2011 – 9,7; в 2012 – 10,75.
 
Коментарі (0)