ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЖитомиру «дали добро» на модернізацію тепломереж

Житомиру «дали добро» на модернізацію тепломереж

Житомир отримав погодження Кабінету міністрів України на одержання кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку. Дані кошти буде спрямовано на модернізацію системи теплопостачання міста

Нагадаємо, що 10 млн євро кредиту та 5 млн євро безповоротного гранту, ЄБРР виділив ще на початку нинішнього року.

На дані кошти планується модернізувати 30% тепломереж міста. Слід зазначити, що в рік на теплопостачання Житомир витрачає понад 10 млн грн. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Житомирської міської ради.

Кредит у розмірі 10 млн євро під 6% річних на 10 років із відстрочкою платежу на 3 роки – надзвичайно вигідні умови, відзначають експерти з енергетики. Планується, що саме 5 млн євро від безповоротного гранту, повністю покриють відсотки за користування кредитом.

Відтак, місто, отримуючи 15 млн євро на модернізацію теплопостачання, упродовж 10 років повертає банку близько 14 млн євро разом із тим місто отримує повну модернізацію 30% тепломереж, та має економію енергоносіїв. Прогнозована загальна економія в рік становитиме 31 млн грн.

Насамкінець слід зазначити, що це не єдиний досвід реалізації містом проектів з енергоефективності. Цьогоріч у Житомирі почали замінювати неекономічні лампи розжарювання на енергоефективні світлодіодні ліхтарі, які економлять у 5-7 разів електроенергії.

У місті також стартував проект з утеплення будинків та соціальних закладів. Так, цьогоріч утеплено дитячий садочок № 21, за рахунок коштів міського бюджету також утеплено багатоповерховий будинок по вулиці Київській. Цю програму, місто планує продовжити і у наступному році. Зокрема, планується утеплення близько 60 дитячих садочків, шкіл та лікарень міста.

 
Коментарі (2)
Володимир-1
08 Грудня 2012 p. 11:31
Краще б ці гроші потратили на встановлення індивідуальних систем опалення в бюджетних установах та профінансували б встановлення пластикових вікон та дверей. А так гроші розтранжирять на неефективну модернізацію.
SERGEY1
08 Грудня 2012 p. 12:03
Ага - губы маслом тебе не намазать?