ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГЖКГ одягло фінансове ярмо на українську шию

ЖКГ одягло фінансове ярмо на українську шию

Українці у лютому значно скоротили розрив між нарахованими та сплаченими сумами за послуги ЖКГ. Однак загальна заборгованість, з урахуванням минулих років, й досі завелика - 13,5 млрд грн.
Українці стали активніше розраховуватися за житлово-комунальні послуги (ЖКП).  У лютому побутові споживачі оплатили 97,1% або 4,32 млрд грн від нарахованих у цьому місяці сум. Це на 11% більше січневих показників. Одночасно з поліпшенням платіжної дисципліни, скоротилися нарахування: минулого місяця українцям нарахували на 11,7% або на 0,59 млрд грн менше, ніж у попередньому періоді. Такі дані були обнародовані на офіційному веб-сайті Державної служби статистики.
 
Разом з тим, загальна заборгованість населення за ЖКП з урахуванням минулих періодів за січень-лютий виросла на 1% і склала 13,5 млрд грн. Зростання заборгованості демонструють 15 областей країни, а середній термін неплатежів становить порядку 3 місяців.
 
Найгірше споживачі розраховуються за спожиту теплову енергію: 30,4% споживачів наростили заборгованість (мають борг за 3 місяці і більше) за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання. 21,1% власників особових рахунків не сплачують за утримання будинків і прибудинкових територій, майже 19% - не платять за вивіз сміття, 18,4% - за централізоване водопостачання та водовідведення, 17,2% - мають борги за спожитий газ. При цьому, українці справно платять за електроенергію. У січні-лютому споживачі заплатили на 38,4% більше нарахувань або 2,14 млрд грн.
 
Втім, неплатники все ж намагаються погасити свою заборгованість перед підприємствами ЖКГ. Так за січень-лютий населення уклало 6 тис. договорів з монополістами про реструктуризацію 19,4 млн грн.
 
Коментарі (0)