ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїці переходять на енергозберігаючі вікна

Україці переходять на енергозберігаючі вікна

Раціональному використанню та збереженню паливно-енергетичних ресурсів приділяється особлива увага в усьому світі. Україна відносно недавно приєдналася до ідей енергоефективності

Раціональному використанню та збереженню паливно-енергетичних ресурсів приділяється особлива увага в усьому світі. Україна відносно недавно приєдналася до ідей енергоефективності. Для більшості українців причиною стали стрімко зростаючі ціни на опалення, гарячу воду та електроенергію. Заощадження ресурсів почалося зі встановлення лічильників на холодну та гарячу воду, енергозберігаючих ламп освітлення. Наступним кроком стало впровадження заходів, що допоможуть ефективно зберігати тепло в наших оселях та зменшити витрати на опалення. До таких заходів належить утеплення фасадів, заміна старих вікон на енергозберігаючі, встановлення лічильників на тепло (загальних у багатоквартирних будинках з вертикальною системою опалення, індивідуальних – у будинках з горизонтальною подачею тепла), встановлення регуляторів на опалювальні пристрої.

Встановлення якісних енергозберігаючих вікон є важливим етапом, оскільки великий відсоток тепла уходить з наших осель саме через віконні конструкції.

Енергозберігаючі вікна – це конструкції, кожен елемент якої має високі теплоізоляційні властивості. Енергозберігаючі вікна – це теплий багатокамерний профіль, склопакет з енергозберігаючим покриттям, якісна фурнітура, якісне ущільнення (два або три контури), «теплий» монтаж.

Профіль в енергозберігаючих вікнах

При виборі пластикового профілю для енергозберігаючого вікна слід орієнтуватись на його ширину та камерність, саме ці показники впливатимуть на показники теплоізоляції. Виробники пластикового профілю для вікон пропонують профіль з монтажною шириною 60 мм, 70 мм, 80 мм та 86 мм, профіль може мати від трьох до шести (семи) повітряних камер. Для енергозберігаючих віконних конструкцій слід обрати профіль шириною від 70 мм і більше, з п’ятьма і більше камерами.

Важливим критерієм також є якість профіля. Нажаль, не всі виробники випускають продукцію достатньої якості. Щоб не помилитися у виборі, слід обирати пвх-профіль крупного відомого виробника, оскільки такі виробники мають сучасне високоякісне обладнання, та контроль якості продукції на всіх етапах виробництва.

Склопакети для енергозберігаючих вікон

Енергозберігаючі склопакети відрізняються від звичайних склопакетів тим, що на поверхню одного або двох листів скла нанесено спеціальне енергозберігаюче покриття.

Перші склопакети з енергозберігаючим склом випускалися майже півстоліття назад. Тоді скло мало так назване тверде покриття на основі оксиду олова. Процес виготовлення такого скла був складним і затратним, тому енергозберігаюче скло з твердим покриттям не набуло популярності серед власників будинків та квартир.

Близько 20 років назад було створене нове покоління енергозберігаючого скла, де спеціальне покриття було м’яким, виготовленим на основі іонів срібла. Саме таке скло використовують у сучасних енергозберігаючих склопакетах.

Енергозберігаюче покриття наносять на поверхню скла, і в склопакеті покриття знаходиться в середині, таким чином пошкодити його не можливо. Енергозберігаюче покриття ефективне впродовж всього терміну експлуатації склопакета.

Принцип дії енергозберігаючого склопакета схожий с термосом. Склопакет не гріє приміщення, але він ефективно утримує тепло в середині. Склопакет не пропускає назовні довгохвильове теплове випромінювання від опалювальних пристроїв та від нагрітих предметів в приміщенні.

Перевірити наявність енергозберігаючого покриття в склопакеті можна за допомогою полум’я від сірника або свічки. Відображення полум’я буде відрізнятись по кольору на тому склі де є покриття, відображення матиме рожевий або червоний відтінок. Також є спеціальні пристрої для визначення наявності енергозберігаючого покриття.

Зазвичай енергозберігаючі склопакети додатково заповнюються в камерах інертним газом. Оскільки інертні гази мають щільність більшу за щільність повітря, молекули в такому середовищі рухаються повільніше. Для вікон це означає, що уповільнюється процес теплопередачі поміж склом в склопакеті. Внутрішнє скло в склопакеті з інертним газом буде тепліше, ніж внутрішнє скло в звичайному склопакеті за однакових температурних умов зовні та всередині приміщення. Найбільш розповсюджене використання газу аргон в енергозберігаючих склопакетах, але також використовують криптон.

Переваги встановлення енергозберігаючих вікон

На сьогоднішній день енергозберігаючі вікна є обов’язковими до встановлення в житлових приміщеннях. В приватних будинках з індивідуальною системою опалення переваги енергозберігаючих вікон очевидні, оскільки є можливість зменшити інтенсивність опалення і ти самим економити гроші. 

В багатоквартирних будинках для багатьох мешканців досі є не зрозумілою необхідність енергозберігаючих вікон. Давайте розберемося. В більшості сучасних новобудов тепло подається по горизонтальній системі, тобто вхід тепла в кожну квартиру окремий. Це означає, що необхідно встановити лічильники на опалення, опалювальні прибори з можливістю регулювання, енергозберігаючі вікна для мінімізації теплових втрат, і економити енергоресурси і свої гроші.

Зі старими будинками, де подача тепла відбувається по вертикальним стоякам ситуація трохи складніша. Однозначна перевага від встановлення енергозберігаючих вікон в такому випадку – тепло, комфорт, відсутність протягів у вашій оселі.

Більшість старих багатоквартирних будинків в Києві вже обладнана загальнобудинковими лічильниками. Де отримані витрати на тепло пропорційно розподіляють поміж квартирами залежно від їх площі. Тобто, якщо кожен мешканець будинку встановить у себе регулятори на опалювальні пристрої і енергозберігаючі вікна, то сумарні витрати на будинок суттєво знизяться.

Енергозберігаючі вікна завдяки своєму принципу дії дозволяють зберігати не лише тепло в зимовий період, а і прохолоду в літній період, тому сприяють економії на кондиціюванні приміщень. Замовити енергозберігаючі вікна можа за посиланням https://nimetski-vikna.ua/okna-veka/

 
Коментарі (0)