ЖКГ заощадить на тарифах

Вперше, у тарифну методику закладаються майбутні переваги для споживача. Це реалізується у вигляді завдання до підприємства знизити витрати.

Так прокоментував проекти нових методик формування тарифів на принципах стимулюючого регулювання Директор департаменту стратегічного планування та розвитку Нацкомпослуг Дмитро Арлачов.

«У сфері монополій відсутня конкуренція, тому виробник немає стимулів зменшувати витрати (у будь-якому випадку товар чи послуга буде придбана споживачем). Регулятор буде створювати такі умови, що спонукатимуть виробника шукати можливості знизити витрати як при наявності інших виробників на ринку» - пояснює посадовець.

Читайте також: Тарифи взяли в RABство

Мова йде про «Методику формування тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання» та «Методику формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на принципах стимулюючого регулювання», котрі були розроблені комісією на виконання вимог нової редакції Закону України «Про природні монополії».

Ці методики передбачають перехід на довгострокові (3-5 років) стимулюючі схеми тарифного регулювання у сферах транспортування теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення.

Читайте також: За що ми платимо комунальникам?

Основна увага в них приділяється поєднанню інтересів, як споживачів, так і підприємств – монополістів. Зокрема, методики гарантують можливість отримання підприємством гарантованого прибутку, але тільки на ті кошти, що були інвестовані в підприємство. Крім того, до монополістів буде доводитися план зниження собівартості послуг (через зменшення втрат у мережах, енергозаощадження, тощо), що позитивно відобразиться на їх вартості для кінцевого споживача. Якщо суб’єкти господарювання будуть знижувати собівартість випереджаючими темпами, вони будуть мати гарантоване право на частину зекономлених коштів. Споживачі, у свою чергу, отримають якісні послуги за стабільною ціною.

 
Коментарі (0)