ГоловнаКоментаріГазопостачанняЗниження ренти на видобуток газу ліквідує соціальні норми

Зниження ренти на видобуток газу ліквідує соціальні норми

Зменшення ренти на видобуток природного газу, може призвести до ліквідації соціальної норми у вартості «блакитного» палива. Рішення щодо зниження ренти повинно відповідати не лише бажанню мати низькі тарифи, а реальним економічним викликам.

Норма щодо зниження ренти на видобуток газу в разі ухвалення може призвести до ліквідації соціальної норми у вартості «блакитного» палива. Про це під час засідання Уряду заявив  Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Саме через те, що «Укргазвидобування» має газ власного видобутку і ціна «Укргазвидобування» не є сьогодні ринковою, ми знайшли можливість дати 1200 куб. м газу на опалювальний сезон для кожного домогосподарства за ціною, яка вдвічі нижча за ринкову - не 7200, а 3600 гривень. Зменшити ренту для «Укргазвидобування» означає, що ми повинні ліквідувати соціальну норму і підняти ціну газу з 3600 до 7200 гривень.  Я виступаю проти цього», - заявив Прем’єр.

На його думку, рішення щодо тарифів повинно мати розрахунок, а не емоцію і бажання заробити півпроцента політичного рейтингу.

«Зараз мова йде не про ренту – мова йде про рівень тарифів. Усі були б зацікавлені, щоб газ був взагалі безкоштовний. Немає його безкоштовного. Він коштує в Європі 250 доларів. Не 500, як по російському газовому контракту, а 250, як ми сьогодні його купуємо», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що коаліційну угоду підписано для того, щоб рівень тарифів в Україні відповідав ринковому рівню – це імпортна ціна плюс ПДВ і транспорт. 

Читайте також: Україні не «світить» півмільярдний «газовий» кредит до кінця року

Окрім того, він запропонував лідерам парламентських фракцій, які ставили підписи під коаліційною угодою зустрітися з Президентом і знайти компромісне рішення щодо законопроекту №2835 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо зниження вартості газу для населення».

«Я перший, хто зацікавлений в тому, щоби рішення було знайдено. Але це рішення повинно відповідати не просто бажанню мати низькі тарифи, а реальним економічним підвалинам», - зазначив пан Яценюк.

Також, Прем’єр запропонував після зустрічі з Главою держави, в четвер прийняти остаточне рішення.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради з ПЕК Микола Мартиненко висловив думку, що ідея зниження ренти на видобуток газу правильна. А от законопроект щодо зниження вартості газу – ні. І в разі прийняття відповідного документа по здешевленню «блакитного» палива - збільшиться перехресне субсидіювання в галузі.

«Зменшаться надходження до бюджету від газової ренти. Під загрозою опиниться фінансування субсидій у ЖКГ», - сказав очільник парламентського комітету.

 
Коментарі (0)