ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїні не «світить» півмільярдний «газовий» кредит до кінця року

Україні не «світить» півмільярдний «газовий» кредит до кінця року

«Нафтогаз» не сподівається отримати «газовий» кредит від Світового банку до кінця року через низку технічних проблем. Крім того, НАК не встигає швидко провести реформування корпоративного правління.

В України мало шансів отримати кредит на придбання природного газу від Світового банку в розмірі 500 млн дол. до кінця цього року. Наразі існує багато технічних проблем, котрі необхідно розв’язати для якнайшвидшого отримання коштів. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтерв’ю одному з видань, передає прес-служба Компанії.

В той же час очільник «Нафтогазу» не впевнений, що всі питання будуть вирішені до кінця року.

«Робота з міжнародними організаціями набагато більш складна, ніж з комерційними банками. У них є величезна кількість процедурних обмежень, які повинні бути дотримані. Виконання цих умов Україною потребує проведення більшої кількості пояснень і формальних процедур, що займає значно більше часу, ніж якщо б ми говорили з українськими банками», - сказав посадовець.

Що ж стосується умов кредитування, то пан Коболев зазначив, що попередньо домовлено включити східний кордон, як одну з точок поставок «блакитного» палива.

«Попередньо команда банку вважає, що ми включаємо східний кордон в перелік точок поставки. Тому з будь-якого напрямку буде можливість качати газ, якщо постачальник не погодиться з умовами банку. Треба враховувати, що всі рішення, прийняті з СБ на робочому рівні, підлягають погодженню на раді директорів банку, який повинен відбутися через якийсь час», - повідомив голова НАКу.

Читайте також: Видобуток сланцевого газу в Україні під загрозою

В той же час Андрій Коболєв додав, що необхідного провести реформування «Нафтогазу» та привести структуру корпоративного управління Компанії у відповідності до ОЕСР (принципи корпоративного управління Організації економічного співробітництва і розвитку – ред.). А цей процес, за словами посадовця, швидко реалізувати не вдасться.

«Швидко привести структуру «Нафтогазу» в повну відповідність з принципами ОЕСР не вийде - це залежить від проведення газової реформи та виділення оператора ГТС, - але уряд може дуже швидко зробити цей процес незворотнім. Це сигнал, якого від нас чекають і міжнародні організації», - резюмував Андрій Коболєв.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, уряд впевнений, що Україна стане невід’ємної частиною енергетичної політики Європейського Союзу. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Для ЄС дуже важливо мати єдину енергетичну політику. І Україна стане невід’ємною частиною цієї єдиної енергетичної політики», - сказав він.

Окрім того, чиновник наголосив, що таким чином ЄС подолає газову монополію Росії.

 
Коментарі (0)