ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняЗубко: Енергомодернізація житла дозволить родині на 1 тисячі грн заощадити 600 грн

Зубко: Енергомодернізація житла дозволить родині на 1 тисячі грн заощадити 600 грн

Вартість енергоефективних робіт, залежно від обраного домовласником пакету енергоефективності в рамках Фонду енергоефективності, складе близько 1-2 тис. грн.

Вартість енергоефективних робіт, залежно від обраного домовласником пакету енергоефективності в рамках Фонду енергоефективності, складе близько 1-2 тис. грн. 

Про це розповів Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, йдеться на сайті Мінрегіону.

За його словами, лише після завершення робіт та перевірки Фондом ЕЕ їх якості, банк зробить останній платіж на рахунок будівельної компанії. Отже, будівельники зацікавлені виконати роботу якісно і у визначені терміни, що значно полегшує спілкування домовласника з підрядчиком.

«Таким чином Фонд ЕЕ компенсує клієнту 40-50% загальної вартості проекту з реновації.  Якщо родина термомодернізувала житло, а економія склала 20-60% платежів за газ, тепло, гарячу воду, то на кожних 100 гривнях, сплачених за комуналку, родина заощадить 20-60 гривень. Із 1000 гривень економія може сягнути 600 грн, які можна щомісяця використати на погашення кредиту. Цих коштів достатньо, щоб скористатися банківським кредитом на термомодернізацію житла. Здійснити проект реально за 2-3 місяці, а окупиться він  приблизно за 6 років», — зазначив Геннадій Зубко.

На його думку, заощадження коштів на комунальні платежі — потужний стимул для приватних домогосподарств і мешканців багатоповерхівок. Водночас Геннадій Зубко наголошує, що законотворці зволікають і не дають можливість людям відремонтувати свої будинки, затримуючи старт Фонду енергоефективності, не ухвалюючи необхідні закони.

«Які ще аргументи потрібні, щоб народні депутати дослухались до Уряду, Європейської Комісії, міжнародних експертів, IFC, USAID, Світового банку, громадського сектору – Громадянської мережі ОПОРА,  «Реанімаційного пакету реформ», Асоціації «Енергоефективні міста України» та багатьох інших та ухвалили закони з енергоефективності?», — наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, для старту роботи Фонду енергоефективності необхідне відповідна законодавча база. Уряд спільно з народними депутатами і за підтримки Світового банку, Європейської Комісії IFC та  ЄБРР напрацював пакет законодавства з повномасштабного впровадження реформи енергоефективності в країні. Проте Верховна Рада зволікає з їх ухваленням. З чотирьох базових законів прийнятий лише один – №417 «Про права власності у багатоквартирному будинку». Решта на стадії розгляду:

№1581-д «Про житлово-комунальні послуги»

№4941 «Про енергетичну ефективність будівель»

№4901 «Про комерційний облік комунальних послуг»

«Про Фонд енергоефективності».

 

 
Коментарі (0)