ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняЗубко: Інвестувати в енергоефективність вигідніше, ніж у видобуток газу або будівництво нових енергоблоків

Зубко: Інвестувати в енергоефективність вигідніше, ніж у видобуток газу або будівництво нових енергоблоків

Віце-прем’єр Генадій Зубко вважає, що Україна має йти шляхом Польщі та Німеччини, де щороку в енергоефективність вкладають до 10 мільярдів доларів

Вкладення в енергоефективність – це найвигідніші інвестиції порівняно з видобутком газу або будівництвом нових енергоблоків. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку. будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю виданню «Економічна правда».

За його словами, це довів приклад європейських країн, особливо у східній Німеччині, в Польщі, або Сполучених Штатів, які кожен рік вкладають 10 мільярдів доларів в енергоефективність. «І це стосується не тільки житлового сектору, це ще питання модернізації підприємств. Ми повинні пройти той же шлях. Хто ж повинен за це платити? 25 років нам розповідали, що завжди буде дешевий газ, і що в державі немає зараз коштів, які вона може спрямувати на енергоефективність. Навіщо економити, якщо в принципі і так все непогано? Дійсно, різниця у вартості послуги після енергоефективних заходів була невеликою. От тільки 150 мільярдів щорічно йшло на дотації "Нафтогазу", на енергетичні субсидії», - додав Геннадій Зубко.

Нагадаємо, що Уряд схвалив розроблений Мінрегіоном спільно з міжнародними партнерами законопроект «Про фонд енергоефективності», який має бути якнайшвидше прийнятий у Парламенті. Фонд енергоефективності —ключовий інструмент у реформі енергоефективності, це заключна складова, якої не вистачало в цьому напрямку.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Грудня 2016 p. 20:39
Багатомільйонні інвестиції в енергоефективність під час президентства Януковича робилися наступним чином. У 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь і від них розгерметизації будинків бути не може. Однак, насправді зараз майже усі будинки Києва розгерметизовані по причині святкових "землетрусів" 2010-2013 років. Особисто я вважаю, що ця розгерметизація робилася навмисно з метою подальшого здирництва на утеплення будинків.