ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗубко: Українці зобов'язані купувати газ за європейською ціною

Зубко: Українці зобов'язані купувати газ за європейською ціною

Очільник Мінрегіону вважає, що українці повинні купувати газ за тими цінами, які формують європейські постачальники, а скорочувати витрати на закупівлю газу потрібно шляхом економії енергоресурсів, монетизації пільг і створення Фонду енергоефективності.

Віце премєр-міністр, Міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства, Геннадій Зубко впевнений, що український споживач повинен платити за газ ціну, яку формують європейські постачальники. Про це він розповів в інтерв'ю, повідомляє прес-служба міністерства.

"- Незаперечний факт, що газ коштує дорого. І українці зобов'язані купувати його за європейською ринковою ціною. В іншому випадку ми будемо платити за нього з власних податків, перекладаючи гроші з одного дірявого кишені в іншу. Щоб перестати обертатися навколо своєї осі, нам потрібно навчитися європейського споживання енергоресурсів. Для цього ми і запропонували модель Фонду енергоефективності - унікальну програму, яка дозволить Україні досягти європейських норм споживання енергії. " - Сказав Генадій Зубко

При цьому він не згадав про розвиток власного видобутку газу та формуванні цін з її урахуванням.

Так само, за словами Міністра, підготовлений законопроект про ринок електроенергії, завдяки якому поотребітель сам зможе вибирати собі постачальника електроенергії.

"-Логіка Змін відмінна. Зараз компанія« Енергоринок »скуповує електроенергію у виробників і продає обленерго, а ті в свою чергу - споживачам. Після прийняття закону ситуація кардинально зміниться. Кожен виробник зможе створити свою дистриб'юторську компанію і безпосередньо працювати зі споживачем. За такою системою працює Польща, де споживач може сам вибрати компанію-постачальника. " - Повідомив міністр.

Так само глава Мінрегіону впевнений, що з фнедреніем Фонду енергоефективності та монетизацією субсидій наонец-то з'являться перші реальні результати щодо скорочення споживання газу завдяки тому, що споживач почне інвестувати гроші в утеплення житла та застосування ефективного обладнання.

"Споживач буде отримувати субсидію на свій особистий рахунок в облгазі або теплокомуненерго (ТКЕ). Якщо вдасться заощадити, частина коштів можна буде витратити на компенсацію відсотків або тіла кредиту. На мій погляд, це дасть величезний поштовх для розвитку енергоефективних проектів. Їх реалізація дозволить заощадити 50% втрат енергії за рахунок утеплення будинків, 20% - за рахунок реконструкції мереж - і 10-12% - ТКЕ. Іншими словами, зараз населення споживає 18 млрд куб м газу в рік. Цю цифру можна скоротити вдвічі. " - Сказав Геннадій Зубко

Міністр також упевнений, що необхідно вивести тарифи на економічно обґрунтований рівень.

 

 
Коментарі (0)