ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗубко вважає, що питання монетизації субсидій вирішиться вже цього року

Зубко вважає, що питання монетизації субсидій вирішиться вже цього року

Як інструмент соціального захисту населення, доходи якого не покривають мінімальну норму споживання житлово-комунальних послуг, субсидії залишаться. Але не в таких масштабах і не в такій кількості, вважає Геннадій Зубко
Як інструмент соціального захисту населення, доходи якого не покривають мінімальну норму споживання житлово-комунальних послуг, субсидії залишаться. Але не в таких масштабах і не в такій кількості, це сказав Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко в інтерв’ю газеті «День».
 
«Ми аналізуємо, яка має бути норма соціального споживання житлово-комунальних послуг. Є розуміння, що потрібно уважніше здійснювати верифікацію - наскільки родини, які подали заявки, потребують субсидій. Сьогодні перевірка ведеться тільки за даними Державної фіскальної служби. Цього недостатньо, аби отримати переконливе підтвердження даних за доходами, які надають громадяни», - зазначив Геннадій Зубко.
 
Держава щороку закладає в бюджет «дірку» в 17 млрд гривень на покриття субсидії для майже 65% українців. «І так буде доти, доки ми не дамо людям інструменти впливу на свої «рахунки», які дозволять заощаджувати», - наголошує він.
 
Геннадій Зубко говорить, що є два напрями зменшити кількість субсидій. «Перший - зростання доходів громадян. Цього року ми зробили перший крок зі збільшення мінімальної заробітної плати. Восени зробимо другий. Буде ухвалено законопроект щодо пенсійного забезпечення. Але головне питання - це менше споживати. Тому держава вже сьогодні виділяє до 40% компенсації на погашення за «теплими кредитами» і планує давати ще до 50% з Фонду енергоефективності на термомодернізацію», - зазначив він.
 
За його словами, у планах Уряду – вирішити питання монетизації субсидій вже цього року. «Проблема значно ширша, ніж завести людям банківські рахунки і перераховувати на них кошти компенсації пільг та субсидій. Нам в першу чергу потрібна монетизація, щоб прибрати складні взаєморозрахунки на ринку між суб’єктами. Монетизація для людей – це спільна робота  Мінфіну і Міністерства соціальної політики. «Насамперед має відбутися чітка верифікація - кому платити. На рахунках Мінфін повинен передбачити наявність «живих коштів». Зараз працюють дві робочі групи — Світового банку і Міністерства соціальної політики - саме над цими двома питаннями», - зауважив Геннадій Зубко.

На його думку, до вересня буде зроблено перший крок щодо монетизації для підприємств. «Це покращить фінансову ситуацію на підприємствах і сприятиме запуску наступного опалювального сезону… Ми чим могли, допомогли. Прийняли закон №1730 про реструктуризацію боргів ТКЕ. Дали їм можливість реструктуризувати на п’ять років борги. Прийняли зміни до постанови №217, яка дає можливість підприємствам ТКЕ захистити інвестиційну складову, за рахунок якої мають бути встановлені лічильники. Таким чином підприємства ТКЕ отримали можливість готуватися до сезону в умовах, коли на них не тиснуть старі борги, штрафи і пені», - зазначив Геннадій Зубко. 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Липня 2017 p. 15:33
А що таке, взагалі, субсидія? Cубсидія -- це не що інше як часткова компенсація державою знецінення її грошей. Бо насправді не тарифи і ціни зростають, а знецінюється гривня , лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Але знецінення гривні стосується усіх і постійно, а часткова компенсація цього знецінення надається вибірков та тимчасово. ----------------------------------------Більш того, у деяких випадках взагалі доходить до абсурду, - коли вже надану часткову компенсацію знецінення гривні забирають назад, стягуючи ще й додатково судові витрати з "одержувача" субсидій... ------------------------- Ну то припиніть знецінювати гривню і не треба буде ніяких субсидій, -- скаже будь-яка хоч трохи мисляча людина. Так ні ж ..., а де ж тоді брати гроші на чималеньки зарплати чиновникам і депутатам? Тоді ж не можна буде друкувати, - тільки взамін зношених...