ГоловнаКоментаріЗаконодавствоЗвільнення японських компаній від податків стане сигналом для інших країн

Звільнення японських компаній від податків стане сигналом для інших країн

Відміна податків та зборів для японських компаній через Бортницьку станцію, може стати сигналом для участі в аналогічних проектах фінансових організацій інших країн. При цьому, на думку експертів, японські кошти є швидше кредитом ніж інвестицією.

Рішення Верховної Ради щодо звільнення від сплати податків та зборів в Україні японські компанії, що є учасниками проекту з модернізації Бортницької станції очищення стічних вод необхідно оцінювати позитивно, оскільки для інвестора створюються сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності Це може бути сигналом для участі в аналогічних проектах фінансових організацій інших країн. Таку думку висловив заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

«Разом з тим, залучення японських коштів можна тільки умовно назвати інвестицією, оскільки вони є кредитом, який за десять років потрібно починати повертати. Так, за умовами угоди між Україною та Японією, нашій країні надається кредит на суму близько 108 млрд японських єн (приблизно 1 млрд дол.) строком на 40 років, із них 10 років – пільговий період під 0,1 % річних для реалізації проекту модернізації станції очистки стічних вод», - зауважує пан Вігірінський.

За його словами, перелік суб’єктів, на які поширюється звільнення від оподаткування, обмежується залученими до Проекту «японськими суб’єктами», тобто, швидше за все умовами надання кредиту було погоджено виконання робіт саме іноземними компаніями та громадянами.

Читайте також: Київський сміттєспалювальний завод отримає кошти на очищення газів

Так, він зауважив, що можливий результат, за якого Україна позичила в Японії кошти, сплатить ці кошти японським компаніям, які реалізовують проект в Україні, причому ці компанії та їх працівники отримають дохід та прибуток, але відрахування на користь бюджету України не здійснюватимуть.

«Залишається сподіватися, що ці кошти будуть не в повному обсязі освоєні за рахунок товарів та послуг іноземного походження, а хоча б на рівні сировини та будівельно-монтажних матеріалів стимулюватимуть, розвиватимуть та надаватимуть обігові кошти внутрішнім товаровиробникам», – наголосив експерт.

На думку Андрія Вігірінського, очікувати надання кредиту на інших умовах для теперішньої України, пронизаної корупційними метастазами на всіх ланках державного управління, – це ризик освоєння коштів наближеними до верхівки підприємствами та недоведення до кінця розпочатого проекту.

Нагадаємо, у Верховні Раді прийняли законопроект №2392а «Про внесення змін до розділу XXІ «Перехідні та прикінцеві положення» Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод». За документ проголосувало 266 народних депутатів.
 

 
Коментарі (0)