ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняКияни шукатимуть альтернативу миючим засобам

Кияни шукатимуть альтернативу миючим засобам

«Київводоканал» хоче заборони на виробництво, ввезення і реалізацію на території України мийних засобів на основі фосфатів.

«Київводоканал» хоче заборони на виробництво, ввезення і реалізацію на території України мийних засобів на основі фосфатів. ПАТ «АК «Київводоканал» долучився до обговорення законопроекту «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», яке відбулося днями в Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. 

Про це «У.К.» повідомляє прес-служба «Київводоканалу».

Під час круглого столу представники профільних установ виступили із доповідями про вплив фосфатів та полімерів на навколишнє середовище, здоров’я української нації та економічні наслідки обмеження використання зазначених речовин.

 «Вважаємо, що законопроект необхідно прийняти до кінця поточного року, аби вже з 1 січня 2013 відмовитись від виробництва, використання, ввезення та розповсюдження мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш ніж 8,5%, а до 2015 року обмежити цю частку до 0,2%. Важливо зрозуміти, що наші дії мають бути активнішими, адже, зважаючи на системне багаторічне використання фосфатів у мийних засобах на території України, сьогоднішній стан екосистеми вже досяг критичної межі», – наголосила заступник генерального директора ПАТ «АК «Київводоканал» з юридичних питань та інвестицій Віта Струкова.

Також вона продемонструвала комплекс заходів економічного впливу на виробника. Зокрема, впровадження екологічного збору, зобов’язання сплачувати який пропонується накласти на виробників та суб’єктів підприємницької діяльності, що реалізують фосфатовмісні мийні засоби до моменту повної заборони ввезення і реалізації таких на території України.

За словами Віти Струкової, такий збір дозволить розвіяти ілюзію різниці у цінах на безфосфатні та фосфатовмісні мийні засоби, а також, за умови цільового використання зібраних коштів на реконструкцію та будівництво нових очисних споруд «Київводоканалу», хоча б частково вирішити нагальну проблему обробки стічних вод столиці.

За підсумками круглого столу, на п’ятницю, 6 липня, призначено засідання робочої групи для остаточного доопрацювання тексту законопроекту та його подальшого подання до Верховної Ради України.

 
Коментарі (0)