ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГ Азаров не має виходу : тарифи на газ для населення все одно підвищать

Азаров не має виходу : тарифи на газ для населення все одно підвищать

без вирішення питання підвищення тарифів на газ для населення Україні не слід розраховувати на отримання чергового траншу МВФ

І хоча ці дві заяви Азарова фактично суперечать одна одній, в уряді розуміють, що без вирішення питання підвищення тарифів на газ для населення Україні не слід розраховувати на отримання чергового траншу МВФ у сумі близько $ 3 млрд. А без цього траншу вже восени в уряді відчують складнощі з розрахунками за попередні борги. Усі розуміють, що позики Міжнародного валютного фонду дають можливість Україні утримувати курс долара і збалансувати економіку. До того ж, держбюджет на сьогоднішній день ледь зводиться, і це підтверджує той кредит, який Україна взяла у російського «Внешторгбанка» на початку червня на суму $ 2 млрд.

З іншого боку, Кремль продовжує тиснути на Україну в контексті перегляду газової ціни. Азаров сам визнав, що у випадку різкого підвищення ціни на російський газ, Україні без грошей МВФ не обійтися.

Пройшов рік, і стало зрозумілим, що зниження ціни на газ для України неадекватне. Воно призупинило стрімкі тенденції банкрутства, оскільки, якби угоди, підписані Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним, виконувалися, то тягар, що ліг на українську економіку в посткризовий період, був би значно більшим. Однак, з квітня 2010 року уряд не зумів отримати тих преференцій економічного характеру, які б міг мати у результаті укладених угод. Крім того, Азаров знав, що підвищення ціни на газ - одна з базових вимог для отримання траншів МВФ, але, незважаючи на це, все ж таки обіцяв, що ціна на газ для населення не зростатиме. Саме така інформаційна політика була абсолютно провальною. Політологи відзначають, що серйозною помилкою українського прем'єра було спекулювання на цій темі. Навпаки, варто було придумати інші «зачепки », які б могли відволікати увагу від цього питання.

Однак найгірше те, що уряд так і не розібрався з «газовими справами» і не виробив єдину позицію з цих питань.

Як заявив 15 червня поточного року віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, тариф на газ для населення не буде підвищений, якщо знайдуться компенсатори для дефіциту бюджету НАК «Нафтогаз України». Однак він зазначив, що доки таких можливостей уряд не знайшов. У той же час міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко визнає, що підвищення тарифів на газ в Україні для населення неминуче, оскільки це «об'єктивна необхідність».

Сам глава уряду в квітні цього року заявляв, що поліпшення фінансової ситуації у НАК «Нафтогаз Україна» вдалося досягти, зокрема, за рахунок підвищення тарифів на газ. Тобто, хоч іншого виходу й немає, окрім як підвищити тарифи на газ для населення, уряд продовжує загравати з народом. Звичайно, що тут не обходиться і без участі Президента України Віктора Януковича, який поставив завдання, щоб у жодному випадку будь-які дії щодо поліпшення господарської діяльності «Нафтогазу Україна» не погіршили життєвий рівень українців.

І не дивлячись на те, що Азаров заявляв, що «поки уряд не може компенсувати населенню таке зростання тарифів, таке зростання цін, яке після цього відбудеться», варто згадати нещодавні гучні новини про «купівлю бурової установки за завищеною ціною» і списання боргів підприємствам ПЕК.   

Отже, як би не викручувався Азаров, де-факто він сьогодні «притиснутий до стіни» і веде одночасну «війну» на 3 фронти: проти Міжнародного валютного фонду, Російської Федерації та, в кінцевому результаті, – проти населення України. Однак йому доведеться вирішити непросте завдання: отримати гроші у МВФ і розрахуватися з боргами, щоб уникнути дефолту і втримавши економіку від колапсу. А вихід тут лише один, хоча він непопулярний і вдарить по рейтингу Партії регіонів: підвищити ціну на газ для населення вже в найближчі місяці, до початку опалювального періоду. До того ж уряду доведеться відмовитися від субсидій на газ для населення. Але після цього можлива і відставка Кабміну...

Файдор Максим спеціально для ІА «Україна Комунальна».

 
Коментарі (0)