ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика Чернігівщина отримала енергоефективний проект USAID

Чернігівщина отримала енергоефективний проект USAID

Пілотний проект є результатом плідної співпраці в сфері енергоефективності Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Чернігівської міської ради.

У Чернігові 22 серпня відбулася презентація спільного проекту Чернігівської міської ради та Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні»: «Енергоефективна модернізація дошкільного навчального закладу №71». 

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Чернігівської міськради. 

У заході взяли участь Чернігівський міський голова Олександр Соколов, в.о. заступника директора регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Кіт Сіммонс, Директор Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» Біл Такер. 

Міський голова назвав реалізацію проектів з енергозбереження не просто бажанням, а необхідністю: «За підсумками проекту ми не лише досягли економії, але й створили найкращі та найкомфортніші умови для перебування дітей у дитсадку». О. Соколов висловив зацікавленість у продовженні співпраці та реалізації нових проектів з USAID. 

У своєму виступі Кіт Сіммонс зазначив: «Згідно оцінок експертів цей конкретний демонстраційний проект допоможе місту заощадити до 600 тис. грн за наступні п’ять років. Це також зменшить викиди CO2 та підвищить комфорт для дітей та вихователів». Крім того, підводячи підсумки співпраці з містом в.о. Заступника директора регіональної місії USAID підкреслив, що Проект USAID виконав енергоаудити міської системи теплопостачання, а також 15 типових будинків. Завдяки співпраці з USAID місто розробило Міський енергетичний план – документ, що визначає проблеми міського сектору теплопостачання, виявляє потенціал енергозбереження та визначає потреби в інвестиціях. 

Пілотний проект є результатом плідної співпраці в сфері енергоефективності Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Чернігівської міської ради. USAID та Чернігівська міська рада 5 липня 2011 року підписали угоду щодо співфінансування енергоефективної реновації дитсадка №71 м. Чернігова. За умовами угоди проект USAID надав фінансову допомогу у розмірі 912 тис. грн або 44,3% від загальної суми. У свою чергу з бюджету міста Чернігова було виділено 1,1 млн грн. У результаті реконструкції будівлі, яку було завершено до опалювального сезону 2011 року, встановлено автоматичну систему регулювання тепла, енергозберігаючі вікна, утеплено зовнішні стіни, виконано ремонт та утеплення даху, замінено вхідні двері та ін. Завдяки проведеним заходам температура у приміщенні, яка в опалювальний сезон 2010-2011 роки дорівнювала 16°С, підвищилася до комфортних 22°С. 

Проект USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» працює в Україні завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства й впроваджується компанією Engility за участю українських та міжнародних організацій. Співпраця Проекту USAID з м. Чернігів розпочалася у 2010 році. За цей час місту було надано допомогу у проведенні енергоаудиту системи теплопостачання, а також 15 типових будівель, створено міський енергетичний план, проведено навчання фахівців міста з питань енергоменеджменту та енергопланування, підготовлено каталог інвестиційних проектів для залучення інвестицій,  розроблено правові та технічні основи, а також технічні специфікації для пристроїв обліку, запроваджено енергоефективні технології у секторі теплопостачання.

 
Коментарі (0)