Газові амбіції України

Заява Прем'єр-міністра України Миколи Азарова щодо готовності України долучитися до будівництва Трансанатолійського газопроводу на сьогодні є лише теоретичною, яка просто підтримує стосунки між Україною та Азербайджаном.

Експерт з енергетичних питань Валерій Боровик вважає, що заява Прем'єр-міністра України Миколи Азарова щодо готовності України долучитися до будівництва Трансанатолійського газопроводу на сьогодні є лише теоретичною, яка просто підтримує стосунки між Україною та Азербайджаном. Але це не означає, що це реалістично найближчим часом. Між іншим, на його думку, в Україні є пріоритетніші проекти, у яких потрібно проводити найактивніші перемовини.

Читайте також: «Нафтогаз України» отримав «візу» в Європу

«По-перше, сьогодні немає узгодження із самими каспійськими державами, а найголовніше, що немає узгодження Росії, тому що там делімітовані кордони відповідальності кожної держави Каспію. Тобто на сьогодні немає всіх дозволів на будівництво цього (Трансанатолійського – Ред.) газопроводу. По-друге, у нього не досить велика пропускна спроможність, але при цьому він досить дорогий. Тому на сьогодні ці два моменти, навіть при участі України чи без її участі, є стимулюючими факторами в побудові цього газопроводу», – зазначив співрозмовник агентства. 

З іншого боку, за словами експерта, звідки у України гроші, якщо НАК «Нафтогаз» перебуває у фактично передбанкрутному стані. «Лише завдяки вливанням через статутний капітал уряду України у компанії є можливість розраховуватись за російський газ. При чому ми говоримо про якісь інфраструктурні вкладення за рахунок чого, із яких джерел це буде (фінансуватися – Ред.)? Якщо ми паралельно проводимо переговори з МВФ, який викреслює можливість будувати всі інфраструктурні проекти в Україні, то при цьому ми говоримо про участь у побудові газопроводу десь там на Каспії», – зауважив пан Боровик. 
«Тобто на сьогодні це є така теоретична заява, яка просто підтримує стосунки між Україною та Азербайджаном. Але це не говорить, що це реалістично найближчим часом», – наголосив він.
 
На думку експерта, сьогодні в Україні є пріоритетніші проекти. «Потрібно довести проекти спорудження терміналу зі скрапленого газу до ладу та якомога швидше, тому що всі контракти підписуються, а деякі вже підписані. Можна говорити з Туркменістаном про реконструкцію САЦ-3. Але, знову ж, він проходить через Росію, і Росія не пропустить цей газ. Потрібно брати активну участь у перемовинах щодо Великого Каспійського коридору, який підтримає Євросоюз. Туди може входити Nabuco тощо, тобто це може бути об’єднаний проект. У цих проектах проводити найактивніші перемовини, а не в тих проектах, які не мають навіть дозволу», – резюмував Валерій Боровик.
 
Нагадаємо, Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі у п’ятницю з віце-прем’єр-міністром Туреччини Алі Бабаджаном заявив, що Україна готова брати активну участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу.
 
«Для нас співпраця в галузі енергетики є надзвичайно важливою, оскільки ми зараз активно займаємося диверсифікацією поставок газу. Тому ми надзвичайно уважно слідкуємо за вашими переговорами з Азербайджаном стосовно будівництва Трансанатолійського газопроводу. Більш того, ми готові брати участь у цьому проекті. Я маю на увазі й фінансову складову, і ми готові поставляти труби, компресори та все необхідне обладнання», – сказав глава уряду.
 
За матеріалами УНН
 
Коментарі (0)