ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаМіста – заручники «Нафтогазу»

Міста – заручники «Нафтогазу»

Дотаційні кошти - віртуальні, тому вони відразу підуть на погашення заборгованості за газ перед «Нафтогазом». Але ця ситуація вигідна всім: і «Нафтогазу», і муніципалітетам, і уряду

Кабінет Міністрів пропонує виділити додаткову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам обсягом у 4,5 млрд грн на погашення заборгованості з різниці в тарифах  на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Про це йдеться в урядовому законопроекті №10317 від 10 квітня 2012 р. «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Минулого року субвенція на погашення різниці в тарифах на теплову енергію, що вироблялася, транспортувалася та надавалася населенню, була виділена в розмірі 3,6 млрд грн. З року в рік такі величезні кошти виділяються через невідповідність фактичної вартості теплової енергії тарифам на комунальні послуги.

Глава ВГО «Спілка власників житла України» Олексій Кучеренко вважає, що виділення багатомільярдних коштів пов'язане з підготовкою до виборів, перед якими влада намагається стримати тарифи на комунальні послуги.

«Дивує алгоритм розподілу субвенції по регіонах, де кожне підприємство встановлює свій тариф. Орган, який створювався спеціально для регулювання тарифів (Нацкомпослуг – Ред.), не виконав свої функцій. Гроші, які йдуть на погашення різниці в тарифах, слід було б направити на модернізацію та енергозбереження, щоб підприємство могло знизити свої витрати. Ці гроші віртуальні, тому вони відразу підуть на погашення заборгованості за газ перед «Нафтогазом». Але ця ситуація вигідна всім: і «Нафтогазу», і муніципалітетам, і уряду, якому невигідно підвищувати тарифи перед виборами», - вважає експерт.

Читайте також: Про час, реформи ЖКГ та мерів-арифмометрів

Але є й інший шлях, який дозволить підтримати галузь і стимулювати підвищення рентабельності підприємств. Для цього досить встановити граничний обсяг і вартість газу, необхідного для виробництва однієї гігакалорії тепла, перевищення якого буде продаватися за більш високою ціною. У такій ситуації керівник підприємства будь-якої форми власності буде зацікавлений у модернізації котелень, термосанації тепломереж і установки теплолічильників, що дозволить привести тарифи до економічно обґрунтованих показників без дотацій з боку держави.

 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)