ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГ Комунальна галузь на межі окупності

Комунальна галузь на межі окупності

Міністр Мінрегіону Анатолій Близнюк повідомив, що фінансово-економічний стан комунальної галузі залишається нестабільним.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вчора заявило, що за минулий рік «значних зрушень у реформуванні галузі не відбулося». Глава відомства Анатолій Близнюк під час колегії, присвяченій підсумкам роботи галузі за 2011 рік повідомив «У.К.», що фінансово-економічний стан галузі залишається нестабільним. Зокрема, підприємства зафіксували в 2011 році збиток в 2,6 млрд грн. Також, міністр зазначив, що це погіршує технічний стан систем життєзабезпечення, в результаті чого зростають витрати енергоресурсів на виробництво послуг, а їх якість знижується. 
 
Чиновник повідомив, що з усіх наданих споживачам послуг ЖКГ майже повністю - на 93% - окупається вартість послуг з експлуатації житла. Зокрема, в середньому по Україні тариф, що покриває собівартість на послуги з експлуатації повинен складати 1,48 грн за обслуговування квадратного метра житлової площі, а в дійсності він не перевищує 1,38 грн. Найгірша ситуація відбувається в секторі комунальної теплової енергетики. Тариф на теплову енергію покриває лише 67% собівартості і складає в середньому 217,9 грн за гігакалорію. Окупність вартості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення становить 75% - 2,28 грн/куб.м.
При цьому пан Близнюк зазначив, що в структурі доходів населення, жителі міст витрачають близько 14% сімейного доходу на оплату послуг ЖКГ і в середньому щомісячний платіж становить 604 грн, тоді як в інших населених пунктах він не перевищує 9,3% сукупного доходу (367 грн). Левова частка цих коштів йде на оплату послуг теплопостачання - вони складають 58,2% вартості всіх послуг, 18,7% - послуги, що формують квартплату, 16,1% - послуги водопостачання та водовідведення, а також 7% - послуги з експлуатації житла.
Читайте також: Гормон росту тарифів
Для того, щоб змінити ситуацію, Мінрегіон розглядає кілька механізмів. Одним з них є перехід на прямі договірні відносини між постачальниками послуг та їх споживачами. «Постачальнику необхідно сформувати мінімальний пакет послуг, а колективний власник житлового будинку повинен буде затвердити їх перелік. Після цього, з'являться у споживачів юридичні підстави вимагати перерахунки у випадках невиконання договору або надання послуг в неповному обсязі», - зазначив Анатолій Близнюк.
Друга схема, яка дозволить налагодити роботу галузі - інвестиції в модернізацію. Міністр упевнений, що витрати в проекти з тепломодернізації житлового фонду, реконструкції мереж становитимуть 16-20 млрд грн. Крім того, чиновник упевнений, що такі кошти можна вкладати в розвиток галузі, оскільки період окупності інвестицій невеликий - всього 4 роки.
 
Підготувала Марія Цатурян
 
Коментарі (0)