ГоловнаНовини ЖКГЖитло На забудовника можуть покласти обов'язкове страхування

На забудовника можуть покласти обов'язкове страхування

Нацкомфінпослуг ініціює обов'язкове страхування та банківські гарантії при житловому будівництві. Така ініціатива пояснюється необхідністю убезпечити інвесторів від збитків унаслідок неприйняття об'єкта в експлуатацію.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) пропонує запровадити в Україні механізм обов'язкового страхування майнових інтересів інвесторів та банківські гарантії при житловому будівництві, поклавши обов'язки щодо їх виконання і вибір способу на забудовників. Про це пише «Інтерфакс Україна» з посиланням на прес -службу держрегулятора.

Така ініціатива міститься в проекті закону Нацкомфінпослуг, метою прийняття якого,  є убезпечення  інвесторів в ході інвестування та фінансування житлового будівництва від можливих збитків, які можуть виникнути внаслідок неприйняття об'єкта в експлуатацію.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що обов'язок застрахувати майнові інтереси інвесторів або отримати банківські гарантії Нацкомфінпослуг пропонує покласти безпосередньо на забудовників.

Це обумовлено тим, що саме забудовник в системі Фонду фінансування будівництва (ФФБ) відповідає за кінцевий результат його діяльності, пояснює держрегулятор.

«При цьому забудовнику надається право самостійно вибрати один з вищезазначених способів забезпечення виконання зобов'язань перед інвесторами» , - зазначає Нацкомфінпослуг .

Тарифи страховики зможу встановлювати самостійно, залежно від ситуації на ринку.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, страховий випадок настає для страховика при вступі в силу законного рішення суду про невиконання або неналежне виконання забудовником зобов'язань про передачу об'єкта будівництва.

У випадку з банківськими гарантіями рішення суду не потрібно, достатньо лише звернення інвесторів в банк.

Підставою для звернення інвесторів до суду і прийняття ним відповідного рішення, а також звернення до банківської установи може послужити неприйняття об'єкта житлового будівництва в експлуатацію протягом 12 місяців після запланованого терміну.

Як повідомляла «Україна Комунальна», держава нарощує обсяги прийнятого в експлуатацію житла. Так, протягом шести місяців цього року 13 регіонам вдалося підвищити показники.

 
Коментарі (0)