ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетика Перехід на нічне споживання електроенергії: чи є стимул?

Перехід на нічне споживання електроенергії: чи є стимул?

Нацкомісія планує вирівняти графік споживання електроенергії протягом доби за рахунок запровадження додаткових стимулів для побутових споживачів у вигляді пільгових зонних тарифів у нічні години. Та чи достатньо вагомий такий стимул?!
Для єдиної енергосистеми України одна з найгостріших проблем – це нерівномірний графік споживання електроенергії протягом доби. Нічні «провали», а потім вранішні та вечірні пікові навантаження в енергомережі державний регулятор планує вирівняти за рахунок запровадження додаткових стимулів для побутових споживачів у вигляді пільгових зонних тарифів у нічні години, що спонукатиме до нічного споживання електроенергії.
 
Вплив населення на роботу енергосистеми зумовлений тим, що прийшовши з роботи, одночасно вмикається світло, телевізори, пральні машини та інші прилади. Це вимагає різкого збільшення виробництва електроенергії, а в умовах дефіциту вугілля на теплових електростанціях Україна змушена імпортувати додаткові обсяги електроенергії з Російської Федерації – країни-агресора. Тому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вживає низку заходів для того, щоб побутові споживачі почали активніше переходити на нічне споживання електроенергії, обладнавши свої оселі дво- чи тризоними лічильниками електроенергії. Голова НКРЕКП Дмитро Вовк на зустрічі з журналістами 4 листопада нагадав, що ідея запровадження таких лічильників – не нова, зонні тарифи, згідно з постановою регулятора діють ще з початку 2000-х років. 
 
Промисловість активно скористалася можливістю переходу на нічне споживання електроенергії, адже коефіцієнт зниження вартості енергії - 0,25, тобто, енергія вночі в 4 рази дешевша, ніж вдень. А от населення не було поінформоване належним чином, та ще й обленерго чинили бюрократичні перепони, тому нині лише 1% споживачів України обладнали свої обійстя 2- чи 3-зонними лічильниками. З різким зростанням тарифів на електроенергію питання зонних тарифів стало особливо актуальним. Тепер прилади обліку можна купувати не лише в обленерго, де їхня вартість на 400-500 грн вища порівняно з ціною виробника. В грудні вступлять в силу нові правила використання електроенергії для населення, згідно з якими постачальник зобов’язаний прийняти наданий споживачем лічильник із підтвердженням його повірки чи метрологічної атестації – відповідна постанова НКРЕКП, за даними Дмитра Вовка, вже проходить узгодження в Мінюсті. 
 
«Населення може самостійно обрати та придбати багатозонний лічильник. Протягом 10 днів, згідно з рішенням НКРЕКП, лічильник має бути запараметризований (енергопостачальною компанією - авт.) за фіксованою ціною 300 гривень», – пояснив Дмитро Вовк. Після цього споживач отримає можливість економити. «За нашими оцінками, вартість однофазного лічильника, який підійде для тих, хто щомісяця споживає до 500 кВт-год, складає 800 гривень. Для трифазного лічильника, який підійде для великого будинку або квартири, де  щомісяця споживається понад 1 тисячу кВт-год, вартість лічильника складе приблизно 2500 гривень», – зазначив Дмитро Вовк. 
 
 
В НКРЕКП підрахували й вартість окупності приладу з урахуванням запровадженого навесні цього року поетапного підвищення тарифів на електроенергію до весни 2017 року (постанова НКРЕКП №220 від 26.02.2015), а також в залежності від щомісячних обсягів споживання електроенергії. «За нашими розрахунками, при обсязі споживання 250 кВт-год на місяць та вартості однофазного лічильника 800 грн, окупність складає півтора роки. Це досить привабливий термін окупності, зважаючи на те, що під цю категорію підпадає близько 30% споживачів», – розповів Дмитро Вовк. «Якщо ж місячне споживання буде 500 – 1500 кВт-год, тоді однофазний лічильник не підійде, потрібно купувати трифазний (до великих осель підводять трифазну лінію – авт.). Вартість такого лічильника вища – 2500 грн, але зважаючи на більший об’єм споживання, термін окупності буде менший, ніж в квартирах – окупиться за рік», - повідомив голова НКРЕКП. Для 2-зонних лічильників нічний тариф буде вдвічі нижчим з 23-ї години до 7-ї ранку. Тепер в НКРЕКП розроблено проект постанови про подальше зниження нічного коефіцієнта з 0,5 до 0,4, а денний коефіцієнт трохи зросте – до 1,02. Цей документ вступить в дію приблизно з 1 грудня, повідомив Дмитро Вовк. Але споживач, за власним бажанням, може не переходити на нові умови. 

Чому вигідно здешевити нічну електроенергію?

В результаті часткового переходу на нічне споживання буде оптимізовано графік добового навантаження, що дозволить зменшити вартість електроенергії, адже вночі залучається більш дешева електроенергія від АЕС. Вночі атомні електростанції працюють рівним графіком, тобто, виробляють стільки ж електроенергії, як і вдень, адже ядерні енергоблоки не можуть працювати в маневровому режимі. Тому кожної ночі, коли вся країна спить, в єдиній енергосистемі створюється величезний надлишок електроенергії. 
 
За даними НЕК «Укренерго», розрив між денним піком та нічним «провалом» взимку сягає 7 тисяч МВт. Це рівнозначно потужності 7 ядерних енергоблоків потужністю по 1000 МВт кожен. Якщо ж не вимкнути цей надлишок, енергетична катастрофа неминуча. Водночас диспетчер не має права зупиняти вночі атомні енергоблоки, адже за проектом вони розраховані для роботи в базовому режимі. Вночі зупиняють енергоблоки теплових електростанцій, хоча й вони не проектувалися для маневрових режимів. Тому внаслідок таких вимкнень щорічні втрати ТЕС вимірюються не однією сотнею мільйонів гривень. Особливо загострилася ця проблема з причини цьогорічної засухи, що призвело до обезводнення річок, а тому гідроелектростанції, які зазвичай знімають денні пікові навантаження в електромережі, тепер працюють далеко не на повну потужність, тому ТЕС беруть на себе цю відповідальність. 
 
В Україні майже 42% всієї електроенергії йде на потреби промисловості, 31% - населення, 20% - комунально-побутового сектору. Тому цих споживачів і вирішили стимулювати до нічного споживання. Щоб зменшити споживання енергії у денні пікові години, більшість електричних приладів, включаючи й обігрів підлоги та електронагрівальні котли, енергетики радять вмикати з 23-ї години до 7-ї ранку. Якщо ж обладнати свої помешкання дво- чи тризонними лічильниками, електроенергія в ці години коштує вдвічі менше, ніж вдень (див. додаток). 
 
«При переході на ринкову модель енергоринку можна суттєво зменшити вартість електроенергії і для населення, і для промисловості», - заявив Дмитро Вовк і порадив власникам приватних будинків запроваджувати нічне електричне опалення. 
 
 
Але чинні стимули для запровадження електричного опалення для більшості споживачів залишилися не поміченими, тому й не дивно, що лише 1% споживачів обладнали свої оселі багатозонними лічильниками. Водночас за рахунок нічного опалення будинків можна було б суттєво оптимізувати графік добового споживання, ефективно використовуючи нічні провали. А споживач міг би платити лише 23 коп за нічну кВт-годину - пільговий тариф було введено в дію вищезгаданою постановою НКРЕКП №220 від 26.02.2015. Саме із запровадженням цього документу, з квітня відбулося поетапне підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. 
 
У разі, якщо споживач оформить в обленерго перехід на електричне опалення, тоді він отримає місячний ліміт електроенергії 3600 кВт-годин. І платитимете лише по 23 коп за кВт-год в нічний час (з 23-ї години до 7-ої ранку), а вдень пільговий тариф становитиме 45,6 коп - цей тариф дійсний з 1 вересня до 29 лютого 2016 року. Потім відбудеться поетапне зростання всіх тарифів, визначене цією ж постановою. А ліміт 3600 кВт-год діятиме до 2017 року, а потім його знизять до 3000. Водночас для інших споживачів тариф становитиме 1,48 грн при споживанні понад 600 кВт-годин на місяць. Але не всі монополісти-обленерго йдуть на зустріч споживачам в проходженні процедури переходу на електричне опалення, а НКРЕКП поки що не створила для цього належних стимулів. Тому й не дивно, що лише 1% споживачів обладнали свої оселі багатозонними лічильниками. 
 
Довідка: 
 
Інформація про зонні тарифи
 
За двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);
повний тариф у інші години доби.
 
За тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);
повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);
0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).
 
Наталка Прудка, спеціально для України Комунальної

 

 
Коментарі (0)