ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГ Субсидії на оплату ЖКП «підкошують» діяльність ОСББ

Субсидії на оплату ЖКП «підкошують» діяльність ОСББ

При владі заявляють, що спрощений механізм надання субсидій запрацював – наразі кожен третій українець отримує компенсацію на оплату ЖКП. Однак, це стало непосильним тягарем для ОСББ – держава місяцями забуває відшкодовувати їм відповідні витрати.

В Україні практично кожен третій громадянин отримує пряму фінансову допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг. Таку заяву кілька тижнів тому зробив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Усі страхи, які були ще півроку тому з приводу того, що субсидію неможливо оформити або що цей механізм не буде працювати, виявилися політичною брехнею. Практично кожен третій громадянин країни отримує пряму фінансову допомогу від держави», - зазначив глава Кабміну.
 
Його слова підкріплюють дані Державної служби статистики. Згідно з інформацією Держстату, продовж 2015 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 5,9 млн домогосподарств. «Що у 3,5 рази більше, аніж за відповідний період 2014 року» - підкреслюється у повідомленні. 5,4 мільйонам з них (91,1% від загальної кількості) державну допомогу на оплату ЖКП було призначено.
 
Це доводить, що оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг стало простіше, втім, чи дійсно кожен третій громадянин країни отримує пряму фінансову допомогу від держави?! – питання суперечне. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків б’ють на сполох – держава вже декілька місяців не відшкодовує витрати на пільги та субсидії.
 
«У багатоквартирних будинках, в яких створено ОСББ, проживають громадяни, які користуються пільгами та субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Виконуючи соціальні зобов’язання держави, ОСББ щомісячно зменшують суму нарахувань таким громадянам на суму призначених їм пільг і субсидій та надають відповідні відомості для відшкодування Управлінню соціального захисту населення державних адміністрацій, а відшкодування не отримують» - зазначає член Національної ради з питань функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при Кабінеті Міністрів Роман Гученко.
 
Так, до прикладу ОСББ «Кіровське» (м. Суми) держава не відшкодувала витрати на пільги та субсидії за 3 місяці. Станом на 1 січня 2016 року заборгованість держави перед організацією становить 75,43 тис. грн. При цьому загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Сумах складає 72,6 млн грн.
 
ОСББ «Освіта» (м. Тернопіль) держава станом на 1 січня 2016 року боргує 35,36 тис. грн. відшкодувань на пільги та субсидії (за 3 місяці). Загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Тернополі складає 6,26 млн грн.
 
Асоціація ОСББ «Оберіг» (м. Львів) не отримала від держави станом на 1 січня 56,36 тис. грн. відшкодувань на пільги та субсидії (за 2 місяці). Загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Львові становить 89 млн грн.
 
І подібних прикладів безліч.
 
За словами Романа Гученко, такий стан речей позбавляє ОСББ можливості виконувати кошторис, затверджений загальними зборами, та належним чином утримувати їхні будинки, своєчасно сплачувати податки по заробітній платі і саму заробітну плату працівникам, проводити розрахунки з обслуговуючими організаціями, в тому числі за електроенергію, що використовується для загально-будинкових потреб.
 
 
Зауважимо, ОСББ є неприбутковими організаціями і не мають джерел коштів для погашення «касових розривів», зумовлених несвоєчасним виконанням державою своїх зобов’язань із відшкодування пільг і субсидій мешканцям багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ.
 
Тож, виходить, що на папері держава надає субсидії громадянам і вони її навіть отримують, однак подекуди не за державний рахунок, а коштом таких же громадян. 
 
Представники ОСББ підкреслюють, що невиплата державою відшкодування на пільги та субсидії мешканцям багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, є порушенням вимог Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів із виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій із державного бюджету (затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 4 березня 2002 року №256) щодо строків розрахунків, в тому числі 5-денного строку розрахунків із постачальниками послуг, встановленого п.8 зазначеного Порядку.
 
Ними вже написані звернення як до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка,  Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, Міністра соціальної політики Павла Розенка, Міністра фінансів Наталії Яресько, так і до народних обранців, зокрема заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альони Бабак. Однак, поки жодної реакції на них не було.
 
 
На місцевому рівні, за словами  Романа Гученко, було дано відписку, що на відшкодування ОСББ пільг і субсидій бракує коштів.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Січня 2016 p. 21:33
Справа в тому, що субсидія зараз не призначається взагалі нікому , тобто жоден споживач, якому в платіжці була написана субсидія , немає офіційного підтверджувального документу на цю написану субсидію. Раніше такий документ видавав на півроку вперед собес при призначенні субсидії. Тепер у зв"язку із "спрощеним" порядком, якщо в платіжці за попередній місяць була написана субсидія, то це зовсім не означає, що ця субсидія буде записана і в наступній платіжці.