ГоловнаНовини ЖКГОСББ В Україні для ОСББ буде розроблено механізм кредитування

В Україні для ОСББ буде розроблено механізм кредитування

Сьогодні у Львові відбудеться підписання Договору про співробітництво між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) та «Кредобанком».

Для ОСББмУкраїни та м. Львова буде вперше розроблено механізм кредитування, що стане новим інструментом фінансування модернізації житлового фонду. Із цією метою завтра відбудеться підписання Договору про співробітництво між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (МФК) та «Кредобанком».

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Як повідомили у відділі супроводу ОСББ, ресурсному центрі для розвитку ОСББ України, у рамках угоди експерти МФК, спільно з експертами банку «Кредобанк» працюватимуть над новим в Україні фінансовим продуктом, який надасть для ОСББ доступ до фінансування заходів з підвищення енергоефективності у багатоквартирних будинках (заходів із термомодернізації).

Як зазначили представники Міжнародної фінансової корпорації, вибір банку «Кредобанк» в якості партнера зумовлено тим, що це прогресивний банк середнього розміру, з головним офісом у Львові, належить до найбільшого польського банку PRO BP, який у Польщі є лідером ринку фінансування кондомініумів – польського аналогу ОСББ. Очікується, що в результаті співпраці з МФК, спеціалісти банку «Кредобанк» започаткують діючу кредитну лінію для ОСББ м. Львова.

ПАТ «Кредобанк» уперше в Україні планує запустити такий унікальний банківський продукт як кредитування ОСББ в Україні. Саме співпраця із МФК дає змогу якомога ґрунтовніше вивчити потреби цього сегменту ринку та запропонувати прогресивні рішення. Хочемо зазначити, що цей продукт буде носити соціальний характер.

«Для того, щоб задовольнити вимоги наших теперішніх та майбутніх клієнтів, ми будемо застосовувати найкраще, що є у європейській практиці, намагаючись адаптувати його до українського ринку», - повідомили в прес-службі «Кредобанку».

«Я надіюся, що це буде початком великого фінансового відновлення та реконструкції житлового фонду у Львові та Україні, тому що таким шляхом йшли більшість європейських країн – Чехія, Польща, Прибалтика. Власне, в жодній з цих країн не виділялися державні кошти та безповоротні субсидування відновлення і реконструкції житлового фонду. Ці країни відновлювали житловий фонд шляхом пільгових кредитів для ОСББ. У Польщі, наприклад, держава відшкодовувала 25% від тіла кредиту на відновлення й термомодернізацію будинків, в інших країнах відшкодовувалися кошти відсотків. Є різні механізми для цього. Я переконана в тому, що тільки через такий шлях пільгового кредитування для власників багатоквартирних будинків можна у великій мірі поступово відновлювати житловий фонд», - начальник відділу супроводу ОСББ, ресурсного центру для розвитку ОСББ України Галина Когут.

Нагадаємо, сьогодні у Львові відбудеться підписання Договору про співробітництво між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) та «Кредобанком». Відповідно до угоди буде розпочато розробку механізму кредитування Українських ОСББ, що стане новим інструментом фінансування модернізації житлового фонду.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)