ГоловнаКолонкиФінансування ЖКГОСББ і ДПАУ: Чому нас примушують платити екологічний податок поза законом?

ОСББ і ДПАУ: Чому нас примушують платити екологічний податок поза законом?

Самостійно надавати послуги з вивезення відходів ОСББ та ЖБК не можуть, оскільки вони не виробляють відходи і не зберігають їх. То ж, немає наобхіднотсті платити екологічний податок

Державна податкова адміністрація України своїм листом від 07 вересня 2011 року за № 24090/7/15-2117 роз'яснила, як проводиться розрахунок екологічного податку. З пояснення виходить, що до об'єктів і баз щоквартального оподаткування в об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів належать відходи (в тому числі небезпечні відходи, побутові відходи , інші відходи, які утворилися в процесі діяльності і підлягають утилізації або видалення), які тимчасово розміщуються (зберігаються), незалежно від терміну, до їх передачі на утилізацію чи розміщення іншому суб'єкту господарювання (комунальному або спеціалізованому підприємству тощо) господарства в місця видалення відходів.

ОСББ і ЖБК є юридичними особами і віднесені до неприбуткових організацій своїми статутами, вони не є суб'єктами господарської діяльності.

Діяльність ЖБК згідно зі Статутом полягає в забезпеченні житлом членів кооперативу і членів їх родин, а також подальшої експлуатації і управління будинком.

Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх обов'язків, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

ОСББ та ЖБК, які мають площадку (контейнер) для тимчасового збору побутового сміття мешканців, не можуть вважатися особами, що здійснюють розміщення відходів ні в розумінні Закону № 187 «Про відходи», ні в розумінні НКУ, тому що відсутня одна з істотних ознак цієї діяльності - спеціальне місце розміщення.

Самостійно надавати послуги з вивезення відходів ОСББ та ЖБК не можуть, оскільки вони не виробляють відходи і не бережуть їх. Такої ж позиції, на відміну від податківців, дотримується  Мінекології та Мінрегіон.

Крім того, при підготовці чинної редакції Податкового кодексу у статті 14.1.223 термін «розміщення відходів» отримав сенс «утворення відходів», що і викликало некоректні вимоги органів Податкової служби до всіх, хто утворює відходи, включати в розрахунок екологічного податку плату за розміщення відходів.

Виправити цю помилку податківці не поспішають. Вони змушують представників ЖБК та ОСББ надавати податкову декларацію екологічного податку, розрахунок до декларації (додаток 4) і сплатити його до бюджету.

За невиконання вимог податківців до ЖБК та ОСББ застосовують штрафні санкції у розмірі до 1700 грн.

Спроба ДПАУ поповнити Державний бюджет України за рахунок мешканців будинків житлово-будівельних кооперативів та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, змушуючи їх платити податки, які не відносяться до їх статутної діяльності, не стимулює створення нових ОСББ, які є основним важелем реформування житлово-комунального господарства України.

Вирішити цю проблему може:

1. Внесення відповідної зміни до Податкового кодексу України, виключивши зазначений пункт з тексту Податкового кодексу.

2. Повернення незаконно застосовані до ОСББ і ЖБК штрафні санкції та незаконно наданих до оплати сум, внесених в розрахунок екологічного податку.

Людмила Шанц, Голова правління громадської організації «Об'єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія» м.Запоріжжя

 

 
Коментарі (0)