ГоловнаКоментаріКоментаріРоздільний збір сміття гальмують вітчизняні товаровиробники

Роздільний збір сміття гальмують вітчизняні товаровиробники

Останні чотири місяці в Києві активно впроваджується Програма популяризації роздільного збору сміття. Окрім інформаційних заходів активно ведеться оптимізація існуючої системи збору відходів.

Останні чотири місяці в Києві активно впроваджується Програма популяризації роздільного збору сміття. Окрім інформаційних заходів активно ведеться оптимізація існуючої системи збору відходів. Досягнення і перспективи галузі коментує директор державного підприємства «Укрекоресурси» Євген Романенко.

Серед останніх досягнень варто назвати підписану 30 листопада 2011 року угоду на закупівлю 1000 контейнерів, які будуть передані в регіони.

У м.Славянськ, Донецької області ми будуємо потужне підприємство, яке перероблятиме використану поліетиленову пляшку у флекс-крошку, з якої в подальшому будуть виготовлятися будь-які пластикові вироби.

Наразі ми погоджуємо в Міністерстві екології фінансовий план на наступний рік, за яким плануємо близько 150 млн інвестицій направити в регіони. Але ми маємо дві проблеми: перша – це зібрати кошти, тому що їх ми отримуємо або з імпортерів, або з внутрішнього товаровиробника. З імпортерами все просто, а от з внутрішніми товаровиробниками виникають проблеми: у них є зобов’язання щодо укладання угод, але немає відповідальності за їх відсутність. Друга проблема – знайти земельні ділянки і донести до місцевої влади необхідність запровадження системи роздільного збору сміття.

На наступний рік у нас також заплановано закупівлю заводу який забезпечує сортування і утилізацію відходів. Такий завод дозволяє переробляти до 95 % всіх відходів. На виході ми отримуватимемо РДФ-брикети – пальне яке можна використовувати, як в побутових умовах так і в промисловості. Закупити цей завод ми плануємо в Росії, його вартість (з транспортуванням і установкою) становить близько 40 млн грн. Також ведуться переговори з Львовом, щоб поставити цей завод біля ТЕЦ, де РДФ-брикети будуть використовуватися для отримання енергії.

Паралельно ДП «Укрекоресурси» спільно з Міністерством екології працює в напрямі утилізації таких шкідливих відходів, як енергозберігаючі елементи та джерела живлення. Ведуться переговори з власниками гіпермаркетів по встановленню контейнерів куди ці відходи можна буде зносити. Ми розуміємо, що це не вирішує проблему на 100 %, але це значний крок вперед до її вирішення.

 
Коментарі (0)