ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГАМКУ встановив порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності НКРЕКП на ринку електроенергії

АМКУ встановив порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності НКРЕКП на ринку електроенергії

АМКУ встановив ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, на ринку електроенергії і дав цьому регулятору обов'язкові для розгляду рекомендаці
Антимонопольний комітет України встановив ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, на ринку електроенергії і дав цьому регулятору обов'язкові для розгляду рекомендації.
 
Про це повідомила пресслужба АМКУ.
 
В АМКУ вважають, що Нацрегулятор не уявляв Кабміну пропозиції про поліпшення умов режиму спеціальних обов'язків (ПСО), неналежним чином проводив і оприлюднив результати моніторингу функціонування ринку е / е, а також неналежним чином забезпечував оператором системи передачі роботу балансуючого ринку.
 
Посилаючись на лист Служби безпеки України, АМКУ вказав на запроваджений з березня цього року компаніями теплової електрогенерації (ТЕС і ТЕЦ) механізм, що полягає в продажу підконтрольним постачальникам обсягу електроенергії, що значно перевищує обсяги реальної генерації.
 
"З огляду на систематичний профіцит електроенергії в ОЕС  України та створення прогнозованих позитивних небалансів ДП "НАЕК "Енергоатом", оператор системи передачі (ОСП) акцептує заявки ТЕС і ТЕЦ на розвантаження від загальної встановленої потужності, а не від диспетчерського графіка навантаження . Після отримання команди диспетчера на розвантаження ТЕС і ТЕЦ купують відповідні обсяги електричної енергії у ОСП за ціною РСВ  - 45% з метою виконання договірних зобов'язань з підконтрольними постачальниками і подальшого перепродажу на РСВ і отримання надприбутків", - описало цей механізм антимонопольне відомство.
 
На його думку, наслідком таких дій є штучне падіння ціни РСВ, реалізація більшої частини обсягу електроенергії "Енергоатому" і ДП "Гарантований покупець" на балансує ринку за цінами, суттєво нижчими від ринкових, ризик необґрунтованого підвищення тарифу "Укренерго" і в цілому дестабілізація роботи ОЕС Україна з втратами для держбюджету.
 
"Зазначені дії окремих учасників ринку стають можливими через прогнозованості обсягів і рівня цін електричної енергії, які пропонуються на РСВ "Енергоатомом" і "Гарантованим покупцем". Причиною зазначеної "прогнозованості" є недосконалий механізм ПСО", - вказав АМКУ.
 
Комітет нагадав, що про такі ризики попереджав НКРЕКП і Міненерго в жовтні 2019 року і в травні 2020 року.
 
АМКУ також звинуватив НКРЕКП в затверджених регулятором недосконалих правилах ринку, що допускають подібні маніпуляції.
 
Антимонопольне відомство додало, що з моменту запуску нового ринку електроенергiї 1 липня 2019 року НКРЕКП жодного разу не повідомляв про порушення антимонопольного законодавства, а останній опублікований їм моніторинг оптового ринку зроблений за третій квартал 2019 року.
 
У повідомленні АМКУ також відзначено, що система управління ринком (MMS) не підтримує всього необхідного функціоналу для її управління, в результаті чого частина диспетчерських команд фіксується в ручному режимі, а не в програмному комплексі, відповідно до ОСП почастішали випадки некоректного розрахунку цін небалансу і т .п.
 
У зв'язку з цим АМКУ рекомендував НКРЕКП подати Кабміну свої рекомендації щодо поліпшення режиму ПСО, щоб усунути спотворення конкуренції на РСВ, створення штучних небалансів "Енергоатому" і "Гарантованого покупця" і недобросовісну конкуренцію виробників електроенергії і трейдерів.
 
Серед інших рекомендацій - забезпечення своєчасного оприлюднення результатів моніторингу функціонування ринку електроенергії та його сегментів, прозорості та конкуренції на ринку, в тому числі цін за двосторонніми договорами і цін на організованих сегментах ринку, а також будь-яких практик, що призводять до спотворення або обмеження конкуренції.
 

АМКУ також розраховує отримати від НКРЕКП інформацію про виявлені можливі ознаки порушення антимонопольного законодавства в діях Оператора системи передачі за останній рік. Мова, зокрема, йде про формування та надання диспетчерських команд, які приводили або могли призвести до створення штучного дефіциту на балансує ринку, порушення зобов'язань за строками оплати за куплену / продану електроенергію на балансує ринку. 

 
Коментарі (0)