ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійАвтомобілістам оголосили «паркувальну війну»

Автомобілістам оголосили «паркувальну війну»

Уряд має намір посилити діючі правила паркування. Якщо відповідний законопроект буде затверджено, на власників автомобілів чекають високі штрафи та більш жорсткі заходи у разі порушень.

Верховна рада оприлюднила урядовий проект закону № 2499 від 7 березня, яким пропонується внести зміни у діючі правила паркування автомобілів.

Якщо документ затвердять, автовласники, заїхавши на парковку, навіть на кілька хвилин, повинні будуть сплатити годинний тариф, а у разі відмови – штраф від 8 до 20 неоподатковуваних мінімумів (136-400 грн). Для тих, хто припаркував авто на місцях для інвалідів та інших пільгових категорій населення і при цьому сплатив послугу за стандартним тарифом, штраф складе від 15-18 неоподатковуваних мінімумів (255-306 грн).

Автори законопроекту розраховують, що це зробить паркувальний бізнес привабливим для інвесторів і нарешті змусить їх вкладати гроші у обладнання майданчиків.

Крім цього, у пояснювальній записці до документу прийняття закону аргументується тим, що «у всіх законодавчих актах, окрім ст. 52 закону «Про дорожній рух», відсутні будь-які положення по організації паркування транспортних засобів та встановленню відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів».

Штрафувати порушників за рішенням місцевої влади будуть або працівники КП, які відають парковками, або спеціально створені адміністративні комісії, або ж інспектори ДАІ.

новые правила парковки

фото: «Ділова столиця»

Доречі повноваження останніх планується значно розширити. Інспекторам ДАІ дозволять блокувати колеса і евакуювати на штрафмайданчики машини неплатників, а також тих, хто буде пересуватися по стоянці або припаркує авто «неправильно» (рух по зустрічній смузі, перешкоджання проїзду та ін.), створивши тим самим аварійну ситуацію. Таким громадянам, крім цього, може загрожувати навіть вилучення водійських прав та судовий розгляд.

«На розгляді Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ знаходяться численні звернення місцевих адміністрацій щодо того, що паркувальні оператори не мають можливості впливати на несумлінних користувачів платних парковок, у зв'язку з чим обладнання цих майданчиків нецікаве для інвесторів і може призвести до банкрутства підприємств», - стверджується у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що минулого року уряд прийняв постанову, згідно з якою з 1 квітня 2012 року всі платні стоянки повинні бути обладнані паркоматами (1 автомат на 20 місць), а також в'їзними та виїзними терміналами. Тоді ж Прем'єр-міністр Микола Азаров офіційно заявив, що водії можуть не платити за стоянку, якщо та не обладнана паркоматом. Більшість громадян скористалися цією порадою, в результаті чого доходи паркувальників впали в рази.

Тим не менше, вони не поспішали купувати обладнання. Вартість найдешевшого паркомата вітчизняного виробництва становить 40 тис. грн., а більш якісні імпортні аналоги коштують від 80 до 100 тис. грн. Втім, подібні інвестиції не гарантували того, що водіїв будуть платити. Адже у 2010 році Київський окружний адміністративний суд заборонив паркувальникам перешкоджати виїзду авто зі стоянок і використовувати блокатори коліс. Не були законодавчо прописані й штрафні санкції для порушників.

Використовувались матеріали видання «Ділова столиця».

 
Коментарі (0)