ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняАзербайджан вийде на газовий ринок Європи

Азербайджан вийде на газовий ринок Європи

Азербайджанський газ стане конкурентом російського. Європейські компанії знайшли альтернативне Росії джерело постачання.

Вчора Азербайджан підписав контракт про постачання газу європейським країнам, таким чином, запропонувавши альтернативне Росії, джерело постачань, повідомляє Reuters.

Покупцями азербайджанського газу, який добувається з місцязнаходження «Шах-Дениз», стануть компанії з 9 європейських країн.

«Це новий контракт, який забезпечить постачання до Європи газу з нового регіону на 10 років в умовах європейських газових ринків», - заявив директор E.ON Global Commodities SE  Крістофер Дельбрюк.

Підписання подібної угоди стало ударом для Кремля. Наразі  Москва намагається збільшити вплив на колишні радянські республіки і приблизити до себе країни, які багаті на газ і нафту. Однак  візит минулого місяця в Азербайджан Президента Росії Володимира Путіна дав мало результатів.

Нагадаємо, раніше азербайджанська держкомпанія ДНКАР і її партнери, включаючи BP і Statoil, вибрали Трансадріатичний трубопровід для потенційних поставок газу до Європи.

Таким чином, європейські імпортери намагаються відшукати альтернативу російському «Газпрому», чиї контракти прив'язані до ціни на нафту, що, як правило, робить його продукцію дорожче, ніж при закупівлях за спотовими цінами. На сьогодні «Газпром» покриває чверть потреб Європи в газі, експортуючи 150 млрд куб м на рік.

Як очікується, азербайджанський «Шах-Деніз» в 2019 році буде експортувати 16 млрд куб м газу на рік до Європи, з яких 10 млрд куб м призначені для Європи і 6 млрд куб м – для Туреччини.

 
Коментарі (0)