ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГБюджет ЖКГ: стабільне безгрошів'я

Бюджет ЖКГ: стабільне безгрошів'я

На тлі відповідних запланованим у держскарбниці сум, виділених на розвиток будівельної галузі, фінансування галузі ЖКГ у жовтні демонструє занижені показники.

Державне фінансування галузі ЖКГ за підсумками 10 місяців року на 63,5% менше запланованих на цей період сум. До 1 листопада профільне відомство - Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ - на фінансування державних програм та субвенцій отримало 2,3 млрд грн з передбачених 6,3 млрд грн. Втім, це на 0,4 млрд грн більше, ніж за січень-вересень поточного року. В цілому, тенденція до збільшення фінансування ключових програм, яка намітилася в останні кілька місяців зберігається. Однак, як і раніше залишається не вирішеною глобальна проблема недостатнього дотування галузі ЖКГ.

Велике будівництво

В жовтні 2013 року у звіті Мінрегіону про стан фінансування бюджетних програм відомства (в ЖКГ, будівельної галузі та регіональному розвитку), оприлюдненому на офіційному сайті відомства, намітився переломний момент. Зокрема, будівельна галузь демонструє фактично повне виконання бюджету за 10 місяців план недовиконаний на 40 млн грн, тоді як ще у вересні галузі не вистачало 118 млн грн від передбачених у державному бюджеті сум.

Будівельна галузь отримала 1,16 млрд грн (всього у держбюджеті-2013 закладено 1,4 млрд грн на потреби цього сектору), левова частка яких була спрямована на виконання державних програм. Таким чином, до листопада повністю виділені кошти, заплановані на реалізацію програм з надання держдопомоги для покупки або будівництва доступного житла (97,4 млн грн), забезпечення інвалідів житлом (32,4 млн грн), здешевлення іпотечних кредитів для молодих сімей та одиноких громадян (40 млн грн).

Втім, можна говорити про те, що це останні в поточному році великі асигнування програм по компенсації процентних ставок іпотечних кредитів, наданих для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Наприкінці жовтня Кабінет Міністрів прийняв рішення про скорочення їх фінансування на 49,4 млн грн. Натомість, вивільнені кошти уряд планує направити на реалізацію програми переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. При цьому, Кабмін вже неодноразово скорочував фінансування за цією житлової держпрограмі, перерозподіляючи кошти на інші статті витрат. Раніше також повідомлялося, що введення чотирьох бюджетних програм, які повинні були врегулювати житлові проблеми, фактично призвело до розпорошення бюджетних коштів, недофінансування завдань з одним програмами і надлишковому фінансуванню за іншим.

Читайте також: Бюджетна криза «з'їла» ЖКГ

Примітно, що до листопада 2013 року повністю профінансовано інфраструктурні проекти. Зокрема, виділені з держбюджету і освоєні заплановані 146 млн грн на будівництво ділянки Куренівсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену, 150 млн грн - на реконструкцію транспортної розв'язки на столичній Поштовій площі, 52 млн грн - на модернізацію систем водоочистки Слов'янська (Донецька область).

Довідка:

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», парламент прийняв закон «Про державний бюджет на 2013 рік» з мінімальними для галузі ЖКГ витратами в 5,7 млрд грн. Проте, надалі, фінансування було збільшено до 6,1 млрд грн, тоді як минулого року видатки держбюджету на потреби ЖКГ склали майже 16 млрд грн.

ЖКГ залишилося в мінусі

На тлі відповідних запланованим у держскарбниці сум, виділених на розвиток будівельної галузі, фінансування галузі ЖКГ демонструє занижені показники. Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», галузі не надали фінансування для виконання ключових Загальнодержавних програм «Питна вода України» програма реформування ЖКГ. Незважаючи на те, що витрати на їх реалізацію - захищені статті держбюджету, в финотчетах Мінрегіону, так і в самому держбюджет не вказано жодного рядка про цих напрямках, відповідно, не виділено ні копійки.

Інший перелік програм та субсидій, який фінансує держава, що складається всього з 6 пунктів. Для порівняння, у державному бюджеті минулого року список галузевих витрат був удвічі більшим. Якість фінансування також залишає бажати кращого. Так, із запланованих на 10 місяців року 4,8 млрд грн (всього у державному бюджеті 2013 року передбачено 6,1 млрд грн) на потреби ЖКГ було виділено всього 902,8 млн грн, що майже на 308 млн грн більше, ніж у вересні.

Читайте також: ЖКГ поранили бюджетні ножиці

Виконано план по виплаті субвенцій місцевому бюджету Славутича, спрямовані на реалізацію превентивних заходів щодо запобігання аварій і техногенних катастроф (5,8 млн грн), а також профінансовані в повному обсязі роботи з пошуку і поховання жертв війни та політичних репресій (1,1 млрд грн).

Недоотримали майже 300 млн грн місцева влада Миколаєва на модернізацію системи водопостачання в рамках проекту Світового Банку «Розвиток міської інфраструктури» (виділено 194,3 млн грн), не дорахувалися 1,1 млн грн на фінансування заходів з координації і реалізації цього проекту (виділено 1,3 млн грн).

Не краще ситуація з виплатою державних галузевих субвенцій місцевим бюджетам. З передбачуваних у жовтні 263 млн грн, які спрямовуються на капітальний ремонт систем водопостачання та водовідведення, профінансовано було лише 232,2 млн грн. А міжбюджетні трансферти на погашення різниці в тарифах для підприємств ЖКГ виконані всього на 12%. Тобто, компенсували учасникам ринку всього 470 млн грн із закладених у держбюджеті на цей період 3,99 млрд грн (на весь рік на виплату тарифної різниці передбачено 5,13 млрд грн). 

 
Коментарі (0)