ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГБлизнюк: в Україні і Росії схожі проблеми у сфері ЖКГ

Близнюк: в Україні і Росії схожі проблеми у сфері ЖКГ

Схожість проблем систем життєзабезпечення, які мають країни СНД, робить накопичений успішний досвід дуже цінним

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає іноземний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений у країнах СНД.

Про це сказав очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі із керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації, інформує прес-служба міністерства.

«Зараз ми активно вивчаємо іноземний досвід. Але схожість проблем систем життєзабезпечення, які мають країни СНД, робить накопичений успішний досвід дуже цінним. У деяких питаннях вам вдалося значно краще реалізувати системні реформи, більш ефективно підготувати законодавчу базу», – сказав А.Близнюк.

«Наші проблеми у житлово-комунальному господарстві, а також менталітет наших громадян дуже схожі. Тому ми готові щиро ділитися досвідом, а також переймати його у вас», – відзначив голова Правління державної корпорації – Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Костянтин Цицин.

За словами Костянтина Цицина, сьогодні у Російській Федерації тільки за офіційними даними аварійними визнано будинки загальною площею 10 млн кв. м. Ще близько 60 млн кв. м  житлової площі має статус ветхої, тобто зношеної на 70%. Для вирішення питання відселення мешканців та капітального ремонту будинків держава прийняла дуже ефективний закон, який детально регламентує використання коштів на ремонт житла. У 2007 році було створено державну корпорацію – Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства. З державного бюджету було виділено майже 10 млрд доларів, які розподілялися між регіонами під спеціально розроблені програми модернізації житлового фонду. Будинок отримував кошти тільки при виконанні обов’язкових 10 вимог закону, головною серед яких було створення товариства власників житла (ТВЖ – аналог вітчизняного ОСББ). Дуже просто, у довільній формі та «хоч на картоні», товариство формує заявку та кошторис ремонту, який подає муніципалітету. Міська влада опрацьовує та подає на узагальнення на регіональний рівень, де формується остаточна заявка. Обов’язкова умова – співфінансування на рівні не менше 32% місцевий бюджет та 5% від мешканців будинку. При надходженні коштів ТВЖ саме визначається із підрядниками робіт, а от їхню якість та використання коштів контролюють муніципалітети. При недотриманні досить жорстких контрольних вимог перед цілим регіоном ставиться вимога повного повернення усіх коштів, тому губернатори безпосередньо зацікавлені у якісній та ефективній модернізації. Після підписання Акту виконаних робіт будівля знімається з балансу міста та відповідальність за стан утримання житла повністю переходить до товариства власників. Діяльність фонду спочатку планувалася на три роки, однак масштаб проблеми змушує продовжити його діяльність, зазначив Костянтин Цицин.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)