ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГБільшість містян «за» побудинкову квартплату - опитування

Більшість містян «за» побудинкову квартплату - опитування

Втім, 30% респондентів взагалі не в курсі подібної практики і до того ж вперше чують про подібне нововведення.

У зв'язку з тим, що деякі керівники органів місцевого самоврядування скористалися ліквідацією держоргану, який відповідав за ціноутворення в країні і з 1 січня підвищили квартирну плату в регіонах країни, глава уряду, Микола Азаров, підкреслив, що не бачить конкретних підстав для підвищення квартирної плати.

Нагадаємо, відповідно до закону № 1875-15 «Про житлово-комунальні послуги», до житлових послуг, які формують квартирну плату або оплату за обслуговування квадратного метра житлової площі, належить близько 18 послуг. Основними з них є послуги з прибирання прибудинкових територій, обслуговування ліфтового господарства, вивезення сміття, обслуговування приладів обліку і т.д.

Крім того, відповідно до закону № 4231-17, яким внесено правки в профільний закон і який набув чинності 13 січня, закріплена дерегуляція сфери тарифоутворення з боку центральних органів влади. При цьому, місцева влада почала вводити методику побудинкового нарахування квартирної плати.

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк у свою чергу роз'яснив «У.К.», що основні проблеми в питанні нарахування квартплати виникають у зв'язку з тим, що мешканці не завжди відповідально вибирають перелік послуг.

Редакція «У.К.» вирішила поцікавитися у своїх читачів - безпосередніх платників за ЖКП – яким є їх ставлення до побудинкового принципу нарахування квартплати?

Як свідчать дані опитування, яке «У.К.» провела на своєму сайті з 27 лютого по 2 березня, більшість опитаних читачів порталу (42%) позитивно оцінили подібні експерименти влади, оскільки мають намір платити тільки за ті послуги, якими користуються.

Втім, 30% респондентів взагалі не в курсі подібної практики і до того ж  вперше чують про подібне нововведення.

Чверть читачів «проти» нових методів нарахування квартплати, оскільки вважають, що це лише заплутає мешканців і призведе до ще більшого нерозуміння принципів нарахування останньої.

І лише 13% опитаних готові експериментувати, оскільки існуюча безконтрольність процесу в методі нарахування вартості квартплати їх обурює.

 

Ольга Туча

 

 
Коментарі (0)