ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГБільшість українців вірить у здешевлення енергоносіїв – опитування

Більшість українців вірить у здешевлення енергоносіїв – опитування

Українці, попри все, досі сподіваються на зниження ціни на газ та тарифів на електричну енергію. Люди переконані – подорожчання енергоносіїв необгрунтоване, і зниження їхньої вартості можна домогтися шляхом протестів.

Майже п’ять місяців в Україні діють нові ціни на природний газ для потреб населення та тарифи на електричну енергію.

Як відомо, згідно з постановою НКРЕКП №583, з 1 квітня вартість газу, що використовується населенням для приготування їжі та/або підігріву води становить 7,188 грн за 1 куб. м; для індивідуального опалення або комплексного споживання: у період з 1 травня по 30 вересня (включно) – 7,188 грн за 1 куб. м; у період з 1 жовтня по 30 квітня (включно): за обсяг, спожитий до 200 куб. м природного газу на місяць (включно), – 3,6 грн за 1 куб. м; за обсяг, спожитий понад 200 куб. м природного газу на місяць, – 7,188 грн за 1 куб. м. Таким чином мінімальна вартість «блакитного» палива зросла в 3,3 рази.
 
Тарифи на електроенергію, згідно з постановою НКРЕКП №220, з 1 квітня підвищилися в середньому до 51,2 коп. за кВт-год, або на 45,2%, а з 1 вересня зросли знову - у середньому  до 62,8 коп. за кВт-год, що на 23% більше порівняно із «весняним» тарифом. Так, для населення, яке споживає до 100 кВт-год електроенергії на місяць (150 кВт-год - для сільської місцевості), у тому числі, яке проживає у будинках, обладнаних кухонними електроплитами, тариф становить 45,6 коп за кВт-год; для населення, яке споживає від 100 до 600 кВт-год електроенергії на місяць - 78,9 коп. за кВт-год; для населення, яке споживає понад 600 кВт-год електроенергії на місяць - 147,9 коп. за кВт-год.
 
 
Примітно, увесь цей час громадськість намагалася боротися з нововстановленими тарифами на енергоносії. Так, при Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та ЖКГ було створено Робочу групу, яка мала перевірити обґрунтованість відповідних цін та тарифів. Однак досі зрушень у складеній ситуації мало. На останьому засіданні парламенту голова Робочої групи, заступник голови Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Альона Бабак заявила, що  Робоча група ВР з перевірки законності та обгрунтованості цін на енергоносії та компослуги не змогла чітко встановити, чи потрібно переглядати нинішні тарифи у зв'язку з різницею даних, поданих Кабміном, «Нафтогазом» та НКРЕКП. 
 
Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів: Чи вірять вони у можливість перегляду ціни на газ та тарифів на електроенергію?
 
Відповідне опитування проходило у період з 21 по 28 вересня ц.р.
 
За його результатами виявилося, що більшість респондентів – 58% - мають надію на здешевлення енергоносіїв для населення. 34% з них переконані, що діючі ціни та тарифи необгрунтовані, ще 24% гадають, що виправити це можна шляхом протестів.
 
При цьому 42% опитаних у здешевлення енергоносіїв не вірять. 25% з них вважають, що подібні заяви – передвиборчі обіцянки, 13% - що перегляд цін та тарифів можливий, але не факт, що в сторону зниження, 2% - що діючі тарифи обґрунтовані і ще 2% - не бачать нічого страшного в тому.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)