ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїБуковинці досі не навчилися користуватися газовими приладами

Буковинці досі не навчилися користуватися газовими приладами

Багато буковинців досі не навчилися користуватися газовими приладами.

Вони і далі продовжують самовільно встановлювати конвектори, при цьому зовсім ігнорують неодноразові застереження газовиків. Відтак, кількість жертв та потерпілих від отруєння чадним газом лише зростає.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Чернівецької ОДА.

Синоптики найближчим часом прогнозують потеплішання, а це може призвести до нових трагедій у помешканнях, де встановлені газові котли. Як уберегтися від чадного газу та що потрібно знати саме в цю пору, коли температура поступово починає підніматися, але у квартирах досі працюють обігрівальні газові прилади…

Цього могло би і не бути, стверджують в ПАТ «Чернівцігаз», якби мешканці дослухалися до порад та застережень. Із приходом на Буковину лютих морозів розпочався відлік жертв через необережне поводження із газовими приладами. Цієї зими побільшало випадків отруєнь чадним газом - власники осель навіть гадки не мали, що порушили правила експлуатації. Відтак, в один момент одні опинилися в реанімації, інші - взагалі не прийшли до тями.

Василь Гончар, головний інженер ПАТ «Чернівцігаз»:  «У Вашківцях. Самовільно установлений конвектор. Це призвело до двох смертельних випадків. Третій мешканець вже вийшов із коми. Все сталося через те, що було зроблено самовільно. Веренчанка - дитяча установа, оператор користувався газом у побуті, ляг спати і отруївся чадним газом».

Побільшало випадків отруєння чадним газом і у самих Чернівцях. Здебільшого причини тут одні і ті ж - люди користувалися зонтовими витяжними пристроями, які встановлені над газовими плитами. У народі їх ще називають «витяжками». Але забували, що крім цього на кухні стоїть ще газовий котел - при одночасній експлуатації виникала зворотня тяга.

Василь Гончар: «В даному випадку котел стояв на кухні. Ви тяжка була потужна, через це нема притоку повітря, в димоході виділяється зворотня тяга і чадний газ через це не йде наверх, а у квартиру. Де стоїть опалювальний прилад - категорично забороняється установка витяжних приладів» .
До того ж газовики роблять акцент і на самій установці котлів. Неправильно виконані роботи по їх облаштуванню теж призводили до отруєнь чадним газом. Це вже відчули на собі мешканці квартири по вулиці Козачука у Чернівцях.

Василь Гончар: «Даний котел установлений із порушенням. Димний патрубок не можна ставити гафрований, бо він закупорює канали. Тут має бути металевий рукав для виділення продуктів згорання».

Аби трагедії не сталося, слід не забувати перевіряти тягу, завжди провітрювати кімнату. Першими ознаками того, що у помешканні виділяється чадний газ, стануть слабкість в організмі, сонливість, головний біль, тошнота. У такому випадку потрібно одразу ж відчинити вікна та вийти на свіже повітря, повідомити про це газову службу.

І ще одне, на що газовики радять звернути увагу - користування газовими приладами в пору, коли надворі починає теплішати. Увагу варто звернути на наявність чи відсутність тяги, оскільки через морози димові канали могли забитися і це знову може призвести до того ж таки виділенння чадного газу.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)