ГоловнаКоментаріГазопостачанняЧехія не проти «підкинути» коштів Україні на газ

Чехія не проти «підкинути» коштів Україні на газ

Чехія готова допомогти Україні з оплатою заборгованості за російський газ. Однак, перед тим, як будуть зроблені якісь фінансові операції, Прага повинна отримати гарантії того, що в Україні розпочнуться реформи.

Чехія не проти допомогти Україні грошима для оплати газу, але лише в обмін на реформи. Про це заявив Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек в Люксембурзі перед початком засідання Ради закордонних справ ЄС, - повідомляє «ЄС-плюс».

«Повинна бути гарантія, що в Україні почнеться процес реформ, боротьба з корупцією і так далі», - зазначив він.

При цьому Міністр підкреслив, що такі гарантії повинні бути надані Києвом до початку виділення будь-яких коштів.

Примітно, що раніше Єврокомісія заявляла про можливість допомоги Україні спільно з міжнародними фінансовими інститутами сплатити борги за російський газ.

Читайте також: Україна вийде переможцем з «газової війни»

Вчора Україна і ЄС підтвердили спільну позицію у вирішенні основних положень проміжної угоди на постачання газу з Російської Федерації та домовилися про подальшу співпрацю.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін на фінальній прес-конференції після всіх зустрічей у Мілані заявив, що Україна боргує за газ 4,5 млрд дол. з урахуванням, так званого, перерахунку. Без нього, на думку глави РФ, Україна повинна виплатити Росії 5,5 млрд дол.

У свою чергу, українська сторона неодноразово підкреслювала, що такі вимоги РФ є необґрунтованими. Зокрема, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан у вересні зазначав, що Україна готова заплатити РФ 3 млрд дол. в якості передоплати за газ, але ніяк не в якості погашення боргу. За словами пана Продана, це російська сторона повинна Києву 6 млрд дол. переплати за газ.

 
Коментарі (0)