ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЧерез 30 років Україна почне імпортувати питну воду

Через 30 років Україна почне імпортувати питну воду

У Києві обговорили дослідження водних ресурсів, проведені групою активістів «Чистий Дніпро»

У Києві обговорили дослідження водних ресурсів, проведені групою активістів «Чистий Дніпро». В результаті досліджень вдалося встановити рівень забезпеченості водними ресурсами Київської області і всієї України. Також були складені прогнози на найближче майбутнє з урахуванням нинішніх тенденцій.

Отже, в результаті роботи активістів стало відомо, що вже через 15 років українці можуть зіткнутися з дефіцитом води. У країні запанує жетскую конкуренція за прісну рідину між населенням і підприємствами. Протягом найближчих 10 років рівень води в Дніпрі істотно знизиться. На доказ своїх слів вчені-активісти призводять масштабну посуху 2015 року.

В результаті такого розвитку подій деякі регіони нашої країни перетворяться в посушливі або пустельні. На думку вчених лісостеп вже зараз починає втрачати статус житниці всієї країни. Ще гірша ситуація в південних регіонах. Тобто аграрні регіони України на Півдні вже до 2050 року перетворяться в депресивні, де буде пустеля.

«До 2050 років немає тенденція, що підвладна засух територія збільшиться ще на 20-30%. А в 2100 році в Україні статус вологого регіону матиме тільки частина Вінницького Полісся. Решта території будуть напівпустельними, а в південних областях - пустельними ».

18 млн гектар орних земель з 31 мільйона гектар їх загальної кількості вже є місцевості з дефіцитом води, а 3 млн га є вже зараз зонами з критичної нестачею вологи. Єдиним виходом є своєчасне зрошення. Тільки в цьому випадку можна буде збільшити обсяги вирощуваних зернових культур, овочів і фруктів.

Фахівці назвали причини відбувається деградації - глобальне потепління. Темпи цього явища в Україні перевищують загальносвітові. Ще однією причиною нестачі води в грунтах є її цвітіння, а також велика кількість синьо-зелених водоростей. Для вирішення цієї проблеми необхідне втручання держави і спеціальна політика.

Також необхідні сучасні очисні споруди, так як застаріле обладнання не виконує своїх функцій і забруднена вода потрапляє у водойми. Крім того, вчені вважають, що причиною обміління водойм є і рослини. Вони поглинають кисень з води і не пропускають сонячне світло в товщу води, що призводить до цвітіння води, загибелі фауни і флори, а також до зміни площі водойм.

 

 
Коментарі (0)