ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЧерез дефіцит хлору українців чекає вода по графіку

Через дефіцит хлору українців чекає вода по графіку

Водоканали по всій країні б'ють на сполох: запаси хлору, необхідного для очищення води, залишилося максимум на 20 днів.

У розпал літа Україна може опинитися на межі екологічної катастрофи. Водоканали по всій країні б'ють на сполох: запаси хлору, необхідного для очищення води, залишилося максимум на 20 днів. А єдине підприємство з виробництва хлору в Україні зупинено через різко зрослих цін на газ. Чи не стане винятком і столиця. У «Київводоканалі» кажуть: якщо ситуація не зміниться, в Києві введуть графік подачі холодної води.

В середині червня найбільший в Україні і єдиний постачальник водоканалам рідкого хлору, афілійований з олігархом Ігорем Коломойським хімічний завод «ДніпроАзот» оголосив, що зупиняє свою роботу через непомірно високу ціну газу. Як заявив тоді глава підприємства, газ служить сировиною для виробництва знезаражуючого реагенту для очищення питної води, яким і є рідкий хлор, а його вартість - це 80% ціни кінцевого продукту.

Через місяць серйозність ситуації усвідомили водоканали по всій Україні. Станом на 7 липня залишків рідкого хлору на підприємствах країни залишилося на термін від 5 до 20 днів. 

Про навислу загрозу говорять і в «Київводоканалі». На початку «кризи» в столиці можуть обмежити подачу води, зберігши її на кілька годин на добу. 

Альтернативним постачальником рідкого хлору могла б стати Румунія. Але закупити реагенти з-за кордону не представляється можливим. Поставки хлору в цистернах з Європи дуже проблематичні. Європейські цистерни не можуть змінювати колісну базу, а також повинні бути сертифіковані на території України. Є труднощі і з доставкою рідкого хлору автомобільним транспортом: оформлення дозвільних документів та інших процедур займає більше року. Тому іншої альтернативи на сьогодні, ніж вирішення питання щодо термінового запуску виробництва в Україні, немає.

Енергетичний експерт Дмитро Марунич також не виключає цю версію. «Проблеми в «ДніпроАзоті» дійсно є. Завод добре працював тоді, коли «Укрнафта» туди поставляла дешевий газ за дуже сумнівною схемою. «Укрнафта» орендувала у «ДніпроАзоту» цех під виробництво аміаку і потім продавала його за цінами на 20% дешевше ринку, що призвело до великих збитків «ДніпроАзот», а коли змінилося керівництво «Укрнафти», поставки газу зупинилися, і завод припинив роботу. Тому, так, версія з шантажем має місце бути», - говорить «Вістям» Марунич.

Як би там не було, якщо до кінця місяця влада не придумають, як врегулювати ситуацію, без води буде несолодко. У спекотне літо незнезаражені вода може загрожувати спалахом інфекційних захворювань. Уряд і РНБО проінформовані про проблему, але ніяких варіантів вирішення проблеми від них поки не надійшло. 

 
Коментарі (0)