ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЧеркаси зігріватимуть японським очеретом

Черкаси зігріватимуть японським очеретом

Минулого року на виконання енергоефективних заходів Черкаси спрямували понад 50 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Про економію енергетичних ресурсів та ефективне їх використання йшлося у Черкасах на конференції «Впровадження Угоди мерів як шлях до енергетичної безпеки України». 

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Черкаської ОДА. 

«Минулого року на виконання енергоефективних заходів ми спрямували понад 50 мільйонів гривень бюджетних коштів, маємо вже певні результати. Уперше в регіоні було побудовано та введено в дію сонячну електростанцію, ще одну планується побудувати на Чигиринщині», –  розповів голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. 

Перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський, вітаючи учасників заходу, відзначив, що «ініціатива знизу перегукується з тими баченнями і вимогами, які є в Уряду, Президента щодо таких важливих питань, як енергозбереження і енергоефективність». 

Він наголосив: власного газу, який добувається в Україні нам не вистачає не тільки для промисловості, але й для населення та житлово-комунального сектору. Тож країна змушена купувати газ в Росії. 

«Ми переплачуємо за постачання газової сировини таку суму, яку держава витрачає на охорону здоров’я всієї держави. Для Уряду це проблема, – наголосив він. – Частково її вирішити допоможе впровадження альтернативних джерел палива». За його словами, держава стимулюватиме подібні проекти, бо «це наше майбутнє». 

«Те, що сьогодні за свій короткий візит у Черкасах я встиг побачити – ті пропозиції по енергозбереженню – для нас це дуже хороші приклади. І ми раді, що саме з міст іде ця ініціатива, бо серйозний ресурс в розвитку напрямку енергозбереження полягає саме в системі житлово-комунального господарства. Хотілося б, щоб ваша ініціатива отримала загальнодержавне значення, щоб результати – думки і шляхи – були донесені до Уряду, щоб ми могли все це оформити у вигляді загальнодержавних ініціатив», - звернувся пан Хорошковський до присутніх. 

І пропозиції не забарилися. Зокрема, міський голова Черкас Сергій Одарич наголосив на двох речах, які потрібно змінити. Насамперед, перестати стримувати тарифи на житлово-комунальні послуги, щоб було більше бажання економити і берегти ресурси, а по-друге, при запровадженні енергозберігаючих заходів, не скорочувати бюджетні видатки. 

«Як тільки ми здійснили заходи з енергозбереження, відразу по нормативах зменшуються бюджетні призначення. Ми не маємо ресурсу, щоб відшкодувати кредит, за який ці заходи були здійснені. Тому будемо ініціювати внесення змін до бюджетного кодексу, щоб кошти від економії ішли на подальше впровадження енергозберігаючих технологій», - зауважив Сергій Одарич. 

Він навів приклади впровадження таких заходів у Черкасах. Це, зокрема, встановлення в 4 школах та 1 дитсадку індивідуальних теплових пунктів, що дає суттєву економію тепла – до 40%. В цьому році такі пункти мають обладнати ще в 10 бюджетних установах та 107 багатоквартирних будинках. 

Навів приклад і переведення однієї з котелень міста на опалювання тирсою. 

«Вирощування енергетичної сировини – це той ринок, який може розвиватися на базі наших сіл», - поділився думками мер. 

Зокрема, Сергій Одарич розповів, що ще з позаминулого року під Черкасами є плантації енергетичної рослини міскантус, яка виведена японцями. 

« Росте як очерет, восени комбайн покосив і можна відразу в топку, - пояснив Сергій Одарич. – Минулого і позаминулого року ми розбили плантації, наступного опалювального сезону плануємо використовувати її для нашого біокотла.

Також мер розповів: сьогодні технічно на 70% Черкаси можуть опалюватися без використання газу. 

«Один мікрорайон ми вже перевели на відходи деревини, в основній частині міста виводимо з експлуатації 13 газових котелень, переходимо на подачу тепла, яке вироблено за допомогою вугілля», – зазначив Сергій Одарич. 

 

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)