ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняЧеркаські ліфти «стають на якір»

Черкаські ліфти «стають на якір»

У місті зупинено на капремонт 21 ліфт, у яких закінчився термін експлуатації. Усього ж з 1639 ліфтів, які є у черкаських будинках, ремонту або заміни потребують 247 підйомників.

Нині в Черкасах зупинено на капітальний ремонт 21 ліфт, у яких закінчився термін експлуатації (що складає 25 років).

Про це повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Як зазначено у повідомленні, загалом у цьому році гранично допустимий термін роботи спливає у 247 ліфтів: 134 – по Соснівському району, 92 – по Придніпровському та 21 – по мікрорайону «Митниця». Всього у Черкасах нараховується 1639 ліфтів.

Начальник управління житлово-комунального господарства Алла Грохольська повідомила, що з початку цього року в Черкасах капітально відремонтовано 56 ліфтів. На часі – ремонт ще 21 ліфта, що нині зупинено у таких будинках: по вул.Г.Сталінграда 4 (1, 2, 3, 4 під.); вул. Г.Сталінграда 6 (1, 2, 3 під.); вул. Г.Сталінграда 8 (3 під.); вул. Г.Сталінграда 14 (1, 2, 3 під.); вул. Г.Сталінграда 16 (1, 2 під.); вул. Г.Сталінграда 18 (1, 2 під.); вул. Грибоєдова 106 (1, 2 під.); вул. В. Чорновола 158/2 (1 під.); вул. Р. Люксембург 185/1 (1 під.); вул. 30 р. Перемоги 4 (пасажирський); вул. 30 р. Перемоги 10 (7 під.).

«Згідно з нормативами після 25 років роботи ліфт в обов’язковому порядку зупиняється на капітальний ремонт або повну заміну. Зважаючи на високу вартість останнього варіанту (це близько 210-220 тисяч гривень), як правило, після відпрацювання граничного терміну проводиться капітальний ремонт ліфта, що коштує від 18 до 25 тисяч гривень. Після чого термін експлуатації ліфта продовжується ще на 4 роки», – розповіла вона.

За словами чиновниці, усі роботи з оновлення обладнання та ліфтових механізмів, які відпрацювали 25 років, цьогоріч фінансуються у повному обсязі з міського бюджету. Загалом на плановий капітальний ремонт ліфтів на цей рік закладено майже 6,7 млн грн. З них на оновлення зношених ліфтових механізмів вже витрачено близько 1,2 млн грн.

Алла Грохольська констатує, що проблема зношеності ліфтів у Черкасах з кожним роком буде зростати. Адже термін експлуатації левової частини ліфтового господарства у місті наближається до граничного допустимого терміну. А, отже, ті мають бути зупинені.

«В ідеальному варіанті, якщо ліфт відпрацював свій термін, то він має бути замінений. Але для цього має бути розроблена спеціальна державна програма і виділені відповідні кошти. Адже місцеві бюджети, звісно, не витягнуть таких витрат. Приміром, останній раз в Черкасах замінювали кілька ліфтів за державний кошт лише 3-4 роки тому», – зауважила вона.

Як повідомляла «Україна Комунальна», міська влада Черкас раніше заявляла, що цьогоріч фінансуватиме 35% капітального ремонту будинків, зокрема і ліфтів. Решту коштів вкладатимуть жителі будинків.

Нагадаємо, у Черкасах практикують співфінансування ОСББ. Наприкінці травня було виділено кошти з міського бюджету на капітальний ремонт будинків ще двох з них.

 
Коментарі (0)