ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняБельгійські інвестори готові вкладати в українську енергетикуЧернівецький водогін «тріщить по швах»

Бельгійські інвестори готові вкладати в українську енергетикуЧернівецький водогін «тріщить по швах»

Три пориви магістрального дністровського водогону діаметром 900 мм сталися останнього тижня. Аварійні ситуації призвели до значних втрат води та обмеження водопостачання міста.

 

Три пориви магістрального дністровського водогону діаметром 900 мм сталися останнього тижня. Аварійні ситуації призвели до значних втрат води та обмеження водопостачання міста. Аварійні бригади водоканалу працювали цілодобово над усуненням поривів і відновленням роботи водогону в нормальному режимі. 2 липня станом на 14.00 останній порив було усунуто та розпочато заповнення резервуварів для відновлення водопостачання чернівчан. Про це на брифінгу повідомив начальник КП « Чернівціводоканал» Анатолій Чабан.

За його словами, аварійні пориви останнім часом відбувається на ділянці водогону протяжністю 24 км від насосної станції Шубранець до резервуварів чистої води на вул.Попова. 7 км цієї ділянки водогону визнані аварійними ще 10 років тому, термін експлуатації цієї труби завершився, вона не підлягає відновленню. На заміну 7 км аварійної ділянки водогону потрібно 1,5 млн.євро, які передбачені проектом модернізації системи водопостачання Чернівців, що виконується за кошти німецького банку під гарантії урядів України та Німеччини. Виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення цих робіт, усі необхідні геологічні та геодезичні дослідження завершені, проект передається на державну експертизу. До кінця цього року планується провести тендерні процедури і у 2019 році розпочати заміну аварійного водогону.

Анатолій Чабан зазначив, що технологія капітальних будівельно-ремонтних робіт на цьому об’єкті на час їх проведення не передбачає обмеження водопостачання міста. Аварійну ділянку водогону відключать від мережі водопостачання лише після спорудження нової гілки. У цей час, на жаль, залишається високою ймовірність аварій на зношених трубах, які вже експлуатується понад 30 років.

Зокрема, наразі під постійним спостереженням перебуває ще 6 найбільш проблемних місць водогону, де можуть статися серйозні пориви. «Під час оцінки складності аварійної ситуації і шляхів її ліквідації у першу чергу береться до уваги необхідність забезпечення водою чернівчан, щоб місто зазнало найменше збитків від обмеження водопостачання, хоч це не завжди на користь економіці підприємства, але життєві інтереси громади міста є вищими»,- запевнив керівник водоканалу.

 
Коментарі (0)