ГоловнаПублікаціїАналітика Новий парламент залишить ЖКГ без реформ

Новий парламент залишить ЖКГ без реформ

26 жовтня відбудуться позачергові парламентські вибори. До влади прийдуть як старі, так і нові депутати. Вже зараз вони дають обіцянки сумлінно працювати на благо громадян. Та чи насправді це так? Деякі передвиборчі програми проаналізувала ГО ОПОРА.

Чернігів

У Чернігові два виборчі округи – №205 та №206. Загальна кількість зареєстрованих кандидатів складає 35 чоловік. Звернувшись до їхніх передвиборчих програм, на жаль, можна побачити, що по 205 округу лише семеро з 20 кандидатів в своїх програмах зосередилися на проблемах ЖКГ.

Багмут Геннадій (політична партія «Заступ») обіцяє вдосконалення цінової політики у житлово-комунальній сфері. Бей Олександр (самовисування) хоче відмінити «прийняті потаємно» тарифи та обіцяє «змусити» звільнити чиновників виконкому та керівників комунальних підприємств, які на його думку, безпосередньо причетні до комунальних афер, зокрема: заступника міського голови Кривенка В.Г., директора КП «Деснянське» Шаповалова І.О., директора КП «АТП 2528» Трофименко, начальника КП «Чернігіводоканал» Шкіня О.М.

Геращенко Віктор (партія «Сильна Україна») прагне повернути право контролю та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. Дериземля Андрій (самовисуванець) планує знизити вартість комунальних платежів. Долеско Анатолій (самовисуванець) обіцяє забезпечити мешканців міста альтернативними видами палива, навести лад в тарифах на опалення та гаряче водопостачання, впорядкувати обслуговування прибудинкових територій та знайти кошти на ремонти будинків. Живенко Світлана («Опозиційний блок») збирається боротися з корупційними схемами в енергетичному секторі та відновити переговори з країнами–постачальниками енергоносіїв. Куліч Володимир («Блок Петра Порошенко») обіцяє виборцям забезпечення енергетичної незалежності, ефективного використання енергоресурсів, реформування ЖКГ.

Ситуація по 206 округу виглядає не краще: з 15 кандидатів лише 5 в своїх передвиборчих програмах торкнулись проблеми ЖКГ. Аверченко Сергій (самовисуванець) наголошує, що українці повинні жити в зручних та комфортних оселях і платити тільки за якісні житлово-комунальні послуги. Бережний Віталій (самовисуванець) пише про створення умов для розвитку територіальних громад шляхом направлення більшої частини податків у місцеві бюджети для ефективного вирішення комунальних проблем. Бойправ Борис (самовисуванець) стверджує, що тарифи на усі види комунальних послуг, встановлені в Чернігові, прийняті утаємничено, без проведення відкритого громадського обговорення та мають корумповану складову. Тому такі тарифи мають бути скасовані. Вашуров Олександр («Опозиційний блок»), як і його колега по політичній силі Живенко Світлана, планує викорінити корупційні схеми в енергетичному секторі та відновити переговори з країнами–постачальниками енергоносіїв. Поліщук Володимир (самовисуванець) має на меті сприяти впровадженню енергоощадних технологій в закладах соціальної інфраструктури округу через державні програми.

З вищесказаного можна зробити висновок, що кандидати в народні депутати по Чернігову не готові до впровадження нових підходів у житлово-комунальному господарстві. Якщо ж і торкаються тем ЖКГ, то тільки на популістичній хвилі. 

Вінниця

Загальна кількість кандидатів у народні депутати, що беруть участь у балотуванні по двом виборчим округам №11 та №12 у місті Вінниця, 31. Лише 8 кандидатів з 11 виборчого округу та 5 з округу №12 звернули свою увагу на проблему у ЖКГ. Вони обіцяють і впровадження програм з енергозбереження, і жорсткий контроль за якістю комунальних послуг, і популярний 10% рівень вартості комунальних послуг від сукупного доходу сім’ї.

Так Березовський В’ячеслав, висуванець від партії «Конгрес Українських націоналістів», обіцяє виборцям реалізацію інноваційного розвитку паливно-енергетичної промисловості з використанням різних видів джерел добування і каналів постачання енергоносіїв для забезпечення енергетичної незалежності України та впровадження і розвиток енергозберігаючих технологій. Брига Ольга від «Опозиційного блоку» теж робить ставку на енергозбереженні. Вона обіцяє впровадження програм енергозбереження та економії природних ресурсів, в тому числі для сільської місцевості. Погребняк Валентина запевняє, що ухвалить програму стимулювання вироблення енергії з альтернативних джерел.

На цьому інноваційні підходи у вітчизняній житлово-комунальній політиці закінчилися.

Наступні кандидати хочуть займатися контролем і реформуванням ЖКГ країни з дещо іншого ракурсу. Так, наприклад, Рябоконь Олексій, висуванець від «Блоку лівих сил України», обіцяє своїм виборцям «докорінне реформування та громадський контроль системи тарифного регулювання» ЖКГ країни шляхом приведення вартості комунальних послуг на рівень 10% від загального доходу сім’ї. Такий же підхід використовує і кандидат від КПУ Матищук Станіслав. Він також обіцяє повернення у державну власність об’єктів ЖКГ, встановлення державних тарифів відповідно до єдиної тарифної сітки. Самовисуванці Паразький Ігор та Козлова Тетяна опікуються про якість комунальних послуг. Зокрема, Паразький хоче забезпечити на законодавчому рівні жорсткий контроль за відповідністю тарифів ЖКХ та якістю наданням комунальних послуг, а Козлова створити конкурентне середовище в ЖКГ з метою підвищення якості послуг. Мельник Олександр (самовисуванець) виступає «за контрольоване впорядкування цін і тарифів у комунальній сфері, щоб ціни не нищили сімейні бюджети».

У 12 виборчому окрузі всього 4 кандидати торкнулися теми ЖКГ. Костирко Дмитро, висуванець від «Опозиційного блоку», обіцяє викорінити корупційні схеми в енергетичному секторі та відновити переговори з країнами – постачальниками енергоносіїв. Кандидат-самовисуванець Ліцький Василь обіцяє контролювати тарифи, реалізувати територіальні програми утримання та облаштування житлових будинків, вулиць та інженерних комунікацій. Кандидат від Радикальної партії Ляшка Сич Володимир зачепив цілий спектр проблем: розвиток сфери комунальних послуг та підвищення їх якості; сприяння створенню на законодавчому рівні незалежних об’єднань жителів будинків, які б брали на себе відповідальність за життєзабезпечення будинку (ці об’єднання відповідали б за ремонт, прибирання при будинкової території, проведення необхідного капітального чи косметичного ремонту будинків); визначення джерела фінансування реконструкції існуючих і будівництва нових потужностей усіх інженерних комунікацій з урахуванням перспективи розвитку міста; сприяння діяльності квартальних та будинкових комітетів.

Порошенко Олексій, висуванець від «Блоку Петра Порошенка», відзначає, що головне – це «потужна державна політика щодо зменшення енерговитрат та залежності української промисловості та ЖКГ від зовнішніх факторів». А от самовисуванець Перебийніс Володимир планує вирішувати проблеми тільки свого округу. Це: проведення ефективної енергозберігаючої політики, покращення екологічного стану та облаштування рекреаційних зон.

Підсумовуючи, можна констатувати, що далеко не кожен з кандидатів на депутатське крісло готовий до теоретично майбутнього вирішення проблем житлово-комунального сектору. Та навіть обіцянки тих, хто про ці проблеми згадав, не є гарантією впровадження та реалізації суттєвих та реальних кроків, які б навели б порядок в «Авгієвих стайнях» вітчизняного житлово-комунального господарства.

Івано-Франківськ

Одномандатний виборчий округ №83 міста Івано-Франківськ налічує 13 зареєстрованих депутатів, двоє з яких вже зняті з голосування. Давайте подивимося, хто з кандидатів і як планує боротися за реформування житлово-комунальної сфери.

Самовисуванець Тарас Бондар вбачає, що розвиток комунальних інфраструктур має пройти етап децентралізації. Михайло Ноняк, кандидат від партії «Народний фронт», наголошує на потребі диверсифікації джерел постачання газу, використання альтернативної енергетики. На його думку, заходи з енергоефективності не тільки принесуть користь економіки, а й захистять нашу країну та незалежність.

Самовисуванець Михайло Петруняк стверджує, що, викривши усі «чорні діри», можна уникнути росту цін на газ та комунальні послуги для населення. А Володимир Тітов (самовисування) акцентує на екологічно небезпечних технологіях на виробництвах та на потребі їх заборони. На його думку, потрібно ввести належний контроль за шкідливими викидами в атмосферу та брудними стоками.

Висуванець від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Шевченко вихід бачить у залученні закордонних інвестицій для розвитку високотехнологічних виробництв, туризму та сільського господарства, а також у транспортну, комунальну та медичну інфраструктури громад.

Петро Шкутяк (самовисування) наголошує на прозорості систем обліку витрат ЖКГ, яка б опубліковувалась на міському інтернет-порталі. Також, на його думку, повинен бути зручний доступ до бухгалтерії усіх комунальних підприємств, організацій та установ через мережу Інтернет.

Отже, лише 6 з 13 кандидатів згадали про потребу реформування ЖКГ.

Дніпропетровськ

У самому місті Дніпропетровськ 5 округів. Там балотується 62 кандидати, з них 46 згадали в своїх передвиборчих програмах нагальну потребу реформування житлово-комунального сектору. Можна сподіватися, що майбутні депутати з Дніпропетровська будуть дійсно на практиці впроваджувати зміни у питаннях ЖКГ.

Давайте частково познайомимося з кандидатами та їх найрішучими реформами ЖКГ.

Іван Васючков (партія «Сила людей») передбачає всезагальний облік споживання комунальних послуг, аби мешканці платити тільки за ті послуги, які реально отримали. Володимир Ікол (партія «Опозиційний блок») обіцяє викорінити корупційні схеми в енергетичному секторі та відновити переговори з країнами–постачальниками енергоносіїв. Андрій Панченко (партія «Громадська сила») стверджує, що не буде ухилятися від курсу на енергозбереження та мінімізацію енергозалежності господарства країни від імпорту енергоносіїв. А Олександр Шикуленко (партія «Народний фронт») планує переглянути тарифи ЖКГ для соціально незахищених верств населення, інвалідів, ветеранів, дітей війни, учасників АТО.

Наталія Волокітіна (Радикальна Партія Олега Ляшка) планує ввести мораторію на підвищення комунальних тарифів та вартості газу власного видобутку для населення, поетапно зменшити тарифи за рахунок модернізації ЖКГ із впровадженням енергозберігаючих технологій та збільшення видобутку власного газу, підтримати заміну імпортного газу на дешеві альтеративні джерела енергії. Самовисуванець Денис Вороной збирається залучати громадськість до регулювання тарифів, контролю за витрачанням коштів; спростити створення ОСББ та їх функціонування на законодавчому рівні; сприяти встановленню в котельнях сучасних котлів, які скоротять вартість тепла на 50%; розробити і сприяти фінансуванню програми з ремонту ліфтів, дахів багатоповерхівок.

Вадим Джума (партія «Республіканська партія «Славутич») виступає за впровадження здорової конкуренції серед організацій, що займаються обслуговуванням та експлуатацією багатоквартирних будинків (включно з наданням послуг електро-, газо-, тепло- і водопосточання та водовідведення). Загід Краснов (Партія «Громадська сила»), окрім спільних поглядів з іншими кандидатами) планує вдосконалити програми Державної підтримки розвитку ОСББ.

Самовисуванець Ігор Руденко має наміри працювати на законодавчому рівні, а саме лобіювати ЗУ «Про націоналізацію всієї енергетичної галузі», а також зобов’язати місцеві органи самоврядування до негайного проведення капітальних ремонтів фасадів будинків центральної частини міста.

Наталія Власова (партія «Опозиційний блок») обіцяє компенсацію підвищення тарифів ЖКГ шляхом субсидій і доплат; відремонтувати покрівлі будинків, провести очистку та реконструкцію дренажно-паводкової системи, зробити двори  багатоповерхівок затишними та безпечними. Ігор Лінчевський (партія «НАРОДНИЙ ФРОНТ») збирається впровадити прозорий контроль мешканців за виконанням прямих обов’язків структури ЖКХ. Олександр Редька з «Демократичного альянсу» висловлює свої наміри у відкритті усіх реєстрів власності для публічного доступу, забезпеченні публічного доступу до інформації про використання державних і комунальних коштів на всіх рівнях, де кожен платіж буде видно онлайн.

Олександр Лупандiн (Партія Олега Ляшка) буде наполягати на прийнятті ЗУ «Про обмеження надприбутків у галузі енергетики», де буде обмеження енерговиробнику до 20% прибутку, енерготранслюючим компаніям до 15%, торгуючим, так званим «обленерго» до 5%, що, на його думку, сьогодні дасть можливість відпускати електроенергію споживачу максимум за 10,5 копійок.

Анжеліка Пилипенко (самовисування) буде підтримувати ОСББ, ЖБК та ОСН, шляхом вдосконалення на законодавчому рівні нормативного забезпечення організації та діяльності ОСББ щодо врегулювання відносин з надавачами послуг, чіткого визначення прав співвласників при прийнятті спільних рішень з утримання будинку тощо. Планує сприяти реформі ЖКГ в напрямі оптимізації діяльності підприємств-надавачів послуг та підвищення контролю за наданням таких послуг з боку організованої громадськості та ОСНів та сприяти забезпеченню фінансової підтримки ОСББ, ЖБК та ОСН з державного та місцевих бюджетів. Денис Стюпан (самовисування) буде домагатися прийняття державної програми розвитку та впровадження альтернативної енергетики, а саме дизпаливо з вугілля, біопаливо, вітрова, сонячна та гідроелектроенергія тощо. А само висуванець Борис Філатов першочерговим завданням у сфері ЖКГ вважає розробку та впровадження державної програми утеплення фасадів багатоповерхових будинків, що, на його думку, дасть змогу позбутися залежності від російського газу.

Як бачимо, в Дніпропетровську питання реформування ЖКГ є одним із стратегічних завдань кандидатів, і методів вирішення надано доволі багато.

Запоріжжя

В Запоріжжі 4 міських округи, на яких балотуються 43 кандидати. Давайте подивимося, чи є питання реформування ЖКГ топовим. 27 з 43 кандидатів зауважили про ЖКГ у своїх програмах від мінімальної згадки про «досягнення енергетичної незалежності» до серйозних кроків. Розглянемо декілька з них.

Олексій Бабурін (КПУ) планує боротися із необґрунтованим підняттям тарифів ЖКГ, безпідставним тимчасовим відключенням електроенергії та опалення в Запоріжжі; вимагати та ініціювати законодавче закріплення знижки на оплату електроенергії, зокрема для Запорізької області, оскільки в цій області розташовані такі величезні енергогенеруючі підприємства як Запорізька ТЕС,Запорізька АЕС та ДніпроГЕС. Петро Сабашук ("Блок Петра Порошенка") планує впровадити енергосберегаючі технології в комунальній теплоенергетиці, що дасть можливість скоротити споживання природного газу та відмовитись від постачання «блакитного палива» з Росії. Раїса Радченко (партія "Зелена планета») обіцяє боротися за скасування найбільшого в світі прогресивного податку на додану вартість, який нараховується на кожний товар на кожному етапі виробництва, що, на її думку, автоматично знизить вартість всіх товарів в Україні та комунальних послуг майже на 40% та зробить їх конкурентоздатними. Вона пропонує спрямувати природний газ власного видобутку жителям України та комунальним підприємствам, наклавши мораторій на підвищення цін.

Отже, проаналізувавши програми кандидатів у народні депутати України з точки зору їх зацікавленості реформувати сферу ЖКГ, можна зробити очевидні висновки, що потреба реформувати сферу ЖКГ не є однією з головних серед списків обіцянок від кандидатів. Але й навіть серед тих, хто зауважив на цій проблемі, є чимало просто загальних, несуттєвих та популістських закликів. На жаль, лише невелика частина можливих майбутніх обранців справді розуміють нагальну потребу вдосконалення надання житлово-комунальних послуг, забезпечення енергетичної незалежності для України. Сподіваємося, що ці заклики реалізуються на дії вже з перших днів роботи нового уряду.

 
Коментарі (0)