ГоловнаПублікаціїАналітика Невідповідність державним стандартам теплолічильників фірми «Семпал» офіційно підтверджено

Невідповідність державним стандартам теплолічильників фірми «Семпал» офіційно підтверджено

Енергетична афера довжиною в 30 років: у продовження попереднього журналістського розслідування фахівці детально вивчили документацію на теплолічильники «S10H» фірми «Семпал».
Журналісти інформаційного порталу СТОПКОР спрямували запити до відповідних органів Мінекономрозвитку України та отримали першу офіційну відповідь. Тож продовжимо знайомити українців зі схемою, за якою недобросовісні ділки роками чистять їхні кишені. 
 
Нагадаємо, протягом 2020-2021 років низка державних установ і комунальних підприємств України провела публічні закупівлі теплолічильників на понад 10 млн грн. При цьому технічні вимоги тендерної документації були прописані під конкретну модель певного виробника – ТОВ Фірма «Семпал Ко Лтд».
 
Як з’ясували журналісти (подробиці журналістського розслідування можна прочитати тут), пропоновані технічні завдання містять низку пунктів, що надають перевагу конкретному виробнику: зокрема, вимога наявності сертифікату за ДСТУ3339, що не відповідає чинному законодавству та суперечить вимогам Угоді про асоціацію України з ЄС, та вимога державної повірки, що суперечить Технічному регламенту України.
 
Так звана «економія» від використання таких лічильників складає від 36 тисяч гривень з одного будинку на місяць, а кількість будинків, де встановлені прилади – близько 40 тисяч лише у Києві.
 
У відповідь на запит, відправлений в рамках журналістського розслідування, Національний науковим центром «Інститут метрології» було проведено аналіз і надано висновок про відповідність характеристик лічильника теплової енергії «S10H» фірми «Семпал» вимогам законодавства України.
 
 
 
«Відповідно до постанови КМУ від 4 червня 2015 р. № 374 «Про затвердження переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці», теплолічильники є законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки і належать до п. 7 ст. 3 Закону. Теплолічильники мають проходити процедури оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки», – зазначили в Інституті.
 
Забігаючи трохи наперед, одразу повідомимо, що згідно з отриманим висновком лічильники фірми «Семпал» лише зовні виглядають привабливо (хоча зовнішній вигляд взагалі не є об'єктом законодавчого регулювання). А от із точки зору технічних характеристик і способів обману споживачів, ці прилади далеко не такі гарні.
 
Отже, як свідчить висновок ННЦ «Інститут метрології» згадані теплолічильники:
  • не повністю відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-2 за критерієм діаметру умовного проходу;
  • не відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-2 за параметрами фланцевих з’єднань;
  • не відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-2 за довжиною заглиблювальної частини;
  • лише частково відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-2 за значенням довготривалої витрати;
  • обчислення теплової енергії в лічильниках здійснюється за формулами відповідно до Тимчасових правил обліку відпускання та споживання теплової енергії, затверджених наказом Держкомітету з ЖКГ Міненерго України, який втратив чинність 03.03.2012 р., і які не відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-1;
  • накопичення теплової енергії здійснюється при значеннях різниці температур, які менші, ніж встановлені значення мінімальної різниці температур, що також не відповідає вимогам ДСТУ EN 1434-1.
«Виходячи з вище викладеного, повідомляємо, що лічильники із характеристиками, наведеними у Вашому листі, не повною мірою відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-1 та ДСТУ EN 1434-2», – йдеться у відповіді ННЦ «Інститут метрології» за підписом генерального директора, доктора технічних наук, професора П.І. Неєжмакова.
 
Що це означає?
 
По-перше, перераховані характеристики роблять лічильники «Семпал» фактично найдорожчими в побутовому сегменті. Відтак, ті, хто вважає, що теплолічильник встановлюють коштом теплових мереж, напевно забули, що вартість лічильника включена в тариф. Тому, навіщо теплові мережі продовжують закуповувати ці диво-прилади – досить цікаве питання.
 
По-друге, як підтверджує висновок науковців, лічильники «Семпал» рахують теплову енергію з порушенням вимог законодавства і, до того ж за формулами, які ніхто у світі, крім них, вже не застосовує і не має права застосовувати). На чию користь ця помилка? Це – вже друге цікаве питання.
 
 
По-третє, як знову ж підтверджено висновком, конструкція лічильників «Семпал» є настільки унікальною, що випадки відповідності її законодавству України та Європи – поодинокі. Простіше кажучи, прилад фірми «Семпал» є настільки невідповідним чинним нормам і вимогам, що просто не може бути замінений на будь-який інший. А якщо взяти до уваги перші два висновки, стає зрозуміло, що за встановлений одного разу «Семпал» мешканці надалі (як на це, вочевидь, і розраховують зацікавлені особи) будуть платити вічно. Адже замінити його можна лише на такий самий «семпалівський» лічильник.
 
Зважаючи на все викладене, виникає ще одне ключове питання:
 
Що саме рухало ДП «Укрметртестстандарт», який видав сертифікат оцінки відповідності на диво-прилад компанії «Семпал»?

На жаль, складно уявити інші мотиви, аніж злочинна змова чи не менш злочинна халатність і недбале виконання власних обов’язків. Адже саме сертифікат оцінки відповідності є фактично єдиним  документом, що надає право «Семпалу» продавати теплолічильники, а комунальникам – застосовувати їх для обкрадання держави.

Таким чином, «Семпал» з легкої руки посадовців «Укрметртетстандарту» єдиним серед усіх українських постачальників отримав: ексклюзивне право ігнорувати вимоги законодавства України; право (обумовлене ексклюзивністю) продавати свої лічильники за найвищою в Україні ціною, ігнорувати антимонопольне законодавство на відкритих торгах. А також фактично отримав «гарантії недоторканності» від усіх споживачів, які вже поставили лічильник, «S10H», бо відмовитися від нього вже настільки дорого, що майже неможливо.
 
Як підрахували журналісти, щороку через «лічильники з секретом» український бюджет (тобто ми з вами як платники податків) втрачає щонайменше 17 млрд грн. А ця історія триває вже замалим не 30 років.
 
От тільки організатори цієї схеми, вочевидь, забули, що з 2016 року, замість Технічних умов (зареєстрованих ДП «Укрметртестстандарт»), абсолютно всі постачальники теплолічильників мають керуватися повністю однаковими, обов'язковими і єдино вірними вимогами технічних регламентів.
 

Наразі журналісти чекають на відповідну реакцію уповноважених органів на наші звернення. Нові факти та подробиці щодо цієї ситуації повідомлять у наступних публікаціях. 

 
Коментарі (0)