ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСланцевий газ для України не панацея

Сланцевий газ для України не панацея

Сланцевий газ для України не панацея, стверджують експерти, але він може стати істотним внеском в енергетичну незалежність країни.

Україна може видобувати близько 8-9 млрд куб. м сланцевого газу з щільних порід. Про це розповів керівник енергетичних програм дослідницького центру «Борисфен Інтел» Сергій Дяченко в ефірі «Ера-FM».

«За розрахунками, газ зі щільних порід - це десь 8-9 мільярдів ми до 2030 року зможемо добувати. Тобто сланцевий газ для нас не панацея, але може стати істотним внеском у вирішення питання про нашоу енергетичну незалежність», - сказав експерт.

За його словами, проблему енергетичної залежності України потрібно вирішувати комплексно.

«Першим має бути енергозбереження, тому що Україна знаходиться на рівні 80-х років у порівнянні з Європою», - зазначив пан Дяченко.
За попередніми даними, вартість видобутого в Україні сланцевого газу, стверджує експерт, складе 200 дол за тис. куб. м.

«Для українських умов даються лише попередні оцінки з урахуванням світового досвіду. Шельф - десь 100 доларів за тисячу кубів, газ зі щільних порід - десь в районі 200 доларів, сланець - десь 250 і шахтний метан - десь 300-350. При нинішніх цінах на газ вигідно добувати з щільних порід та сланець. Він буде дешевше в 2-3 рази», - сказав Сергій Дяченко.

 
Коментарі (0)