ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоДепутати хочуть внести зміни в наданні ЖКП: експерти наполягають на доопрацюванні законопроєкту

Депутати хочуть внести зміни в наданні ЖКП: експерти наполягають на доопрацюванні законопроєкту

Експерти звернулись до народних депутатів України з проханням терміново врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України та доопрацювати законопроєкт
На початку листопаду в Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт за №2458 “Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”. 
 
Розглянути законопроєкт просить представник уряду у Верховній Раді Олена Шуляк. 
 
Вона вважає, що на законодавчому рівні немає механізму, який застосовується при зміні цін на енергоносії.
 
«Ми просимо включити до порядку денного законопроєкт №2458. Це проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. На сьогодні на законодавчому рівні не передбачена можливість укладання публічних договорів та немає механізму, який застосовується при зміні цін на енергоносії», — сказала Олена Шуляк.
 
Згідно з пояснювальною запискою, він начебто покликаний спростити укладення договорів про надання комунальних послуг за новим Законом “Про житлово-комунальні послуги” та розв’язати конфліктну ситуацію довкола технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.
 
Але, якщо детальніше ознайомитися із текстом документу, то реалізація окреслених завдань виглядає малоймовірною. 
 
У зв'язку з цим, Громадянська мережа ОПОРА​, звернулась до народних депутатів України з проханням терміново врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України.
 
Текст звернення: 
 
☑️ Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктт покликаний спростити укладення договорів про надання комунальних послуг за новим Законом “Про житлово-комунальні послуги” та розв’язати конфліктну ситуацію довкола технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Зазначені проблеми на сьогодні є досить гострими і дійсно потребують врегулювання.
 
☑️ Однак, звертаємо вашу увагу, що реалізація окреслених завдань у законопроєкті виглядає малоймовірною. Насамперед, він не розв’язує конфліктної ситуації щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків, а заганяє її в глухий кут. Адже співвласники багатоквартирних будинків ставляться в нерівні умови залежно від обраної форми управління, а запропоновані зміни фактично демотивують співвласників створювати ОСББ чи обирати управителів.
 
☑️ Окрім того, через некоректність формулювань у проєкті Закону запропоновані норми взагалі не зможуть бути реалізовані на практиці.
 
Тому закликаємо вас терміново доопрацювати законопроєкт з урахуванням пропозицій від громадськості задля безпечного проживання громадян України у газифікованих будинках.
 
При доопрацюванні врахувати наступне:
 
▪️визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що, незалежно від форми управління багатоквартирним будинком, обов’язок з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в силу закону лежить на операторі газорозподільної системи, та що для здійснення такого технічного обслуговування не вимагається укладання договору між таким оператором та ОСББ, управителем чи будь-якою “уповноваженою особою” співвласників багатоквартирного будинку,
 
▪️визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що співвласники багатоквартирного будинку виключно за власним добровільним спільним рішенням мають право залучити інших суб’єктів до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання,
 
▪️відмовитися від пропозиції законопроєкту щодо зміни структури моделей організації договірних відносин, визначених статтею 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, зокрема - відмовитися від запровадження як окремого виду “індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем”,
 
▪️більш докладно описати механізм укладення публічних договорів про надання комунальних послуг через механізм “публічної оферти”, зокрема: узгодити його із загальним порядком укладення договорів, передбаченим ст.13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, та залишити можливість укладання відповідної категорії договорів з ініціативи споживача в загальному порядку, визначити способи акцепту споживачами публічної оферти (пропозиції) виконавця комунальної послуги, врегулювати питання укладання договорів у новобудовах та питання чинності договорів у разі зміни власника нерухомого майна, усунути інші прогалини в описі процедури укладання договорів.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
03 Грудня 2019 p. 20:30
Замість тепла - схеми теплопостачання і лічильники тепла - це вже реалізовано. ------------------------------Тепер намічається замість газопостачання "врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України".
Коля Пухов
06 Грудня 2019 p. 23:44
Загальнобудинкові   лічильники   газу   заважають   олігархам  обкрадати населення.  Не  будь  лічильника,   зараз би   ті  монополісти  , збільшивши нормативи, накинули б на будинок вдвічи більше кубів, ніж    насправді   використовується ...--------------------------------А  ті мешканці, які думають,  що   спалюють  вдома   мало газу ( і тому б хотіли індивідуальний лічильник) , як правило , на своїй роботі для своїх особистих потреб спалюють величезну кількість електроенергії, за яку не платять ні копійки...То нехай хоч за газ платять нарівні з усіма.